13.4 C
România
21 octombrie 2020
Financial Times: Guvernul din Grecia va nationaliza unele depozite de peste 8.000 de euro
Externe

Tsipras nu isi respecta promisiunea: Bancile din Grecia raman inchise

Premierul Greciei Alexis Tsipras nu isi respecta promisiunea, bancile elene ramanand si astazi inchise. Astfel, promisiunea lui Alexis Tsipras, dar şi a fostului ministru de Finanţe, Yanis Varoufakis, de a deschide băncile marti, dacă rezultatul referendumul va fi „nu”, s-a dovedit a fi falsa. Site-ul TVR scrie ca băncile din Grecia vor rămâne închise mai multe zile de aici încolo, cel puţin până se ajunge măcar la un nou acord cadru cu creditorii internaţionali.

La fel ca săptămână trecută, oamenii pot retrage 60 de euro pe zi de la bancomate. Banca Central Europeană acordă în continuare creditele de urgenţă necesare pentru supravieţuirea la limită a institutelor financiare.

Odată cu epuizarea rezervelor, suma care poate fi scoasă zilnic se va reduce probabil la 20 de euro, afirmă observatorii de la Atena. Băncile pot asigura 150 până la 200 de milioane de euro bani lichizi în fiecare zi. Indignarea de săptămâna trecută s-a transformat în resemnare.

Vezi si: GREXIT. 16 din 18 tari sunt de acord cu excluderea Greciei din zona Euro

Mulţi comercianţi nu mai acceptă plata cu carduri de credit sau de debit. Nici măcar restaurantele de lux în care vin mulţi turişti. Iată un dialog înregistrat într-un local:

Chelner: Băncile sunt închise. Avem probleme dacă acceptăm plata cu carduri, deoarece nu putem să dispunem de banii din bănci.

Client: De când refuzaţi să acceptaţi carduri?

Chelner: Săptămâna trecută am acceptat, dar acum le refuzăm.

Singura soluţie este, aşadar, plata cu bani lichizi. De aceea, turiştii sunt sfătuiţi să aibă asupra lor sume mai mari, de preferinţă în bancnote cu valori cât mai mici.

Singura speranţă pentru revenirea la normal o constituie reluarea negocierilor cu creditorii externi. Premierul Tsipras s-a asigurat de sprijinul opoziţiei pentru a ajunge cât mai repede la un acord cu grupul ţărilor euro prin care Grecia să rămână în zona monedei unice.

Băncile greceşti au rămas închise toată săptămâna trecută, după eşecul negocierilor asupra unui acord de ajutorare. Ele urmau să fie redeschise marţi, la 48 de ore după ce grecii au respins prin refrendum, duminică, propuneri ale creditorilor pentru un plan de salvare a ţării.

„Am decis să prelungim vacanţa băncilor cu două zile – marţi şi miercuri”, a declarat luni şeful asociaţiei băncilor greceşti, Louka Katseli, în urma unei întâlniri între reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai băncilor.

Stiri pe aceeasi tema

CANADA. Premierul Justin Trudeau, prima reactie dupa atacul de la Toronto

Ioana Badulescu

NATO: Vom trimite noi trupe la granita cu Rusia

Bogdan

Descoperire socanta in Marea Britanie! Un camion inmatriculat in Bulgaria transporta 39 de cadavre

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult