Tudorel Toader: Guvernul va sesiza CCR privind legalitatea HG-urilor

Delia Ion
By Delia Ion septembrie 28, 2017 11:48

Tudorel Toader: Guvernul va sesiza CCR privind legalitatea HG-urilor

Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) privind problema legalitatii HG-urilor, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Acesta a adaugat ca sesizarea a pornit de la Guvern, nu de la minister, documentul urmand a fi redactat in cursul zilei de joi.

“Prin decizia predecenta (c.n. OUG13), CCR a statuat faptul ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile, circumstantele adoptarii unei OUG sau a unei legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect. Circumstantele, imprejurarile, oportunitatea acestora revine decidentului. Decident care trebuie sa respecte limitele legale, limitele consitutionale”, a explicat Tudorel Toader.

“Stiti ca in adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG si legile, Guvern, respectiv Parlament. Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de ministri. Intrebarea este urmatoarea, daca la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea imprejurarile, circumstantele acelor acte normative, la palierele doi si trei, procurorul poate sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile, circumstantele? Asta este intrebarea la care CCR va fi sesizata si chemata sa raspunda”, amai spus ministrul Justitiei.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.