Tudorel Toader, validat de Ministerul Educatiei ca rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi
Breaking News

Tudorel Toader, la deschiderea noului an universitar la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi: Legile Justitiei nu se negociaza

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a participat, luni, la deschiderea noului an universitar de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, prilej cu care a declarat ca isi mentine proiectul de lege privind modificarea Legilor Justitiei. Totodata, Toader a adaugat ca textele de lege nu se negociaza. Presedintele Romaniei si ambasadorul SUA la Bucuresti i-au cerut lui Tudorel Toader sa renunte la modificarile din justitie. 

Aflat la deschiderea anului universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – ceremonie la care a fost prezent și ambasadorul SUA, Hans Klemm – , Toader Tudorel a afirmat că textele de lege nu se negociază, în ciuda declaraţiei făcute de preşedintele Klaus Iohannis prin care îi cerea să retragă pachetul de modificare a legilor justiţiei.

Nu putem vorbi despre acuzaţii. Cel mult au fost afirmaţii, dar eu vă asigur de faptul că bunele relaţiile din noi, să vorbesc aşa, în general, nu afectează fondul problemei. Noi ne facem datoria aşa cum scrie la carte, aşa cum scrie în Legea 24/2000 privind tehnica legislativă. Textele de lege nu se negociază. Iniţiatorul unui act normativ, indiferent de ierarhie se raportează la soluţia legislativă, se raportează la normele de tehnică legislativă şi propune o formulă de redactare, proiect de lege, să vorbim, care ajunge în final în Parlament, unde au loc dezbateri, argumente pro contra, modificări îmbunătăţiri ale soluţiilor propuse de iniţiatori”, a arătat Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei ii da astfel o replică de la distanță președintelui Klaus Iohannis, care a spus vineri că proiectul pentru modificarea legilor justiției ar trebui rediscutat, după avizul negativ al CSM.

Problema cu avizul nefavorabil am mai explicat-o şi dumneavoastră o ştiţi. În primul rând că este un aviz consultativ. În al doilea rând, am anumite, să spunem, rezerve faţă de acest aviz negativ, consultativ fiind. În proiectul de lege, Ministerul Justiţiei a reţinut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înţeleg, prin urmare, că CSM-ul a dataviz negativ pe soluţii propuse de CSM”, a punctat ministrul justiției.

Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu poţi da aviz negativ, nu poţi să spui că nu eşti de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curţii Constituţionale. Proiectul de lege propune modificarea multor soluţii legislative pe care eu le-am apreciat, dar Parlamentul va decide dacă nu cumva sunt anumite privilegii. Acela de a te pensiona din judecător – procuror azi, de a te reîncadra mâine, poimâine tot judecător– procuror, pe o altă procedură decât cea de la CSM. Acela de a fi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătorie cu grad şi salariu de Parchetul de cel mai înalt nivel, pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acela de a deţine spaţiu locativ, aparţinând Ministerului Justiţiei şi după pensionare şi după decesul fostului magistrat ş.a.m.d. Sunt multe soluţii în actuala redactare pe care eu am propus să fie eliminate pentru că creează acest decalaj, acest privilegiu în faţa legii”, a detaliat Tudorel Toader.

Ele sunt propuneri de revenire în parametrii normalului, dacă e să mă exprim astfel, în parametri în care orice – şi dumneavoastră – orice persoană se raportează la exigenţele constituţionale”, a spus ministrul. El a repetat că nu se pune problema rescrierii proiectului pentru că proiectul are „foarte, foarte multe soluţii” venite de la CSM. „Are foarte, foarte multe soluţii, repet, de punere de acord cu deciziile Curţii. Nu ai ce să rescrii acolo. Este vorba doar de câteva soluţii, puncte asupra cărora opiniile sunt diferite. În rest, există o convergenţă”, a mai spus ministrul justiției.

Stiri pe aceeasi tema

Lista actualizata a tarilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se aplica carantina obligatorie in Romania

Cristiana Petrariu Bota

Medicamentele contra infectiilor nu au niciun efect! Medicul Carstoveanu: Importul unor medicamente generice care nu-si fac efectul e protejat de politicieni

Cristiana Petrariu Bota

Rusia cere oficial SUA sa distruga scutul antiracheta de la Deveselu. Ce spune MAE

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult