Turcia a intrat in razboi cu Siria. Avioanele armatei turce au bombardat pozitii din nord detinute de kurzi
Externe

Turcia a intrat in razboi cu Siria. Avioanele armatei turce au bombardat pozitii din nord detinute de kurzi

Turcia a lansat ofensiva militara in Siria. Avioanele armatei turce au bombardat pozitii din nord detinute de kurzi. Unda verde a fost data de presedintele Donald Trump, acum cateva zile, cand a anuntat ca americanii se retrag din zona de frontiera – un gest criticat, inclusiv de apropiati ai presedintelui Trump, si considerat o tradare la adresa kurzilor, care au fost mereu aliatii Statelor Unite.

Kurzii din nordul Siriei au avut un rol-cheie in distrugerea gruparii Stat Islamic. Cu toate acestea, in ochii Turciei, militiile kurde sunt cuiburi teroriste, care trebuie lichidate. Presedintele Recep Tayyip Erdogan a anuntat pe Twitter inceperea operatiunii „Izvorul Pacii”.

Erdogan afirma ca tintele sunt Daesh (asa numitul „Stat Islamic”) si militiile kurde YPG, pe care Ankara le considera aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis in Turcia.

„Misiunea noastra este sa prevenim crearea unui coridor de teroare la granita noastra de sud si sa aducem pacea in zona”, se arata in mesajul presedintelui turc.

Concret, Turcia vrea sa creeze o asa-numita zona sigura, cu o latime de 30 de km si lungime 120 de km, in care militiile kurde sa fie neutralizate. Acolo vor fi adapostiti si refugiatii sirieni.

Aviatia turca a bombardat orasul sirian Ras al Ain, de la frontiera. S-au auzit explozii puternice, mai multe cladiri au fost distruse si orasul a fost invaluit intr-un fum gros.

Sute de tancuri si trupe terestre turce sunt masate la granita cu Siria.

Principalele cancelarii ale lumii se tem ca se deschide un nou capitol in razboiul din Siria, iar haosul din regiune devine si mai mare.

Uniunea Europeana a cerut Turciei sa puna capat imediat ofensivei si cere retinere din partea actorilor din zona.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, spera ca Turcia, tara membra a Aliantei, va actiona cu chibzuinta in cursul acestei ofensive.

Egiptul a cerut miercuri seara convocarea unei reuniuni de urgenta a Ligii Statelor Arabe pe tema ofensivei militare turce in nordul Siriei, a anuntat Ministerul de Externe de la Cairo, relateaza Reuters.

”Egiptul a condamnat in termenii cei mai fermi agresiunea turca pe teritoriul sirian”, a declarat ministerul citat.

Acesta a adaugat ca ofensiva turca in Siria ”reprezinta un atac flagrant si inacceptabil asupra suveranitatii unui stat arab frate”.

Conform unui purtator de cuvant al Fortelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviatia militara turca a atacat zone civile, provocand „o panica uriasa in randul populatiei”. O sursa turca din domeniul securitatii a declarat aceleiasi agentii ca atacul va fi sprijinit si de artilerie.

Presa de stat din Siria si un oficial kurd au precizat, independent, ca bombardamentele aeriene au lovit orasul Ras al-Ain din nord-vestul tarii, la frontiera cu Turcia.

„Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiatilor sirieni”, a sustinut Erdogan.

Este a treia ofensiva turca in Siria din 2016, reaminteste AFP.

Turcia ameninta de cateva luni ca va interveni din nou in conflictul sirian.

Presedintele american Donald Trump a afirmat miercuri ca operatiunea militara turca din nordul Siriei este o ”idee rea” si ca nu o sustine, adaugand ca Ankara poarta acum responsabilitatea pentru toti luptatorii Statului Islamic din acea zona, transmit Reuters si AFP.

”In aceasta dimineata, Turcia, membra a NATO, a invadat Siria. Statele Unite nu sustin acest atac”, a mentionat Donald Trump intr-un scurt comunicat.

Duminica, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a parut ca aproba operatiunea, dar ulterior a dat asigurari ca Washingtonul nu si-a abandonat aliatii kurzi, care au avut un rol important in infrangerea Statului Islamic, noteaza sursa citata. Astfel, Trump a amenintat ca va distruge economic Turcia, daca aceasta incalca limitele.

Articole asemănătoare

Scaunele goale din avion ar putea duce la o explozie a preturilor la bilete. Companiile aeriene nu sustin masura si cer distantare sociala

Lucy Ionesco

Averea lui Putin il face cel mai bogat om din lume. Dezvaluirile au fost facute de fosti angajati de la Kremlin

Lucy Ionesco

Parlamentul European va dezbate intr-o sesiune plenara situatia din Romania

Ioana Badulescu