Turcia accepta sa-si retraga trupele din Irak, dupa discutii ample purtate la Consiliul de Securitate al ONU

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 20, 2015 13:21

Turcia accepta sa-si retraga trupele din Irak, dupa discutii ample purtate la Consiliul de Securitate al ONU

Turcia a accepta sa-si retraga trupele din Irak, dupa discutii ample purtate la Consiliul de Securitate al ONU. Presedintele turc Recep Erdogan a acceptat retragerea trupelor din nordul Irakului pentru a detesiona relatia cu Bagdadul, dupa ce a fost acuzat de guvernul din Irak ca i-a incalcat teritoriul si suveranitatea in mod ilegal. 

”Luand in considerare sensibilitatile exprimate de partea irakiana… Turcia va continua procesul de retragere a trupelor stationate in provincia Mosul”, a declarat ministrul de externe turc, dupa ce presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a cerut lui Erdogan sa detensioneze relatia sa cu Irakul printr-o retragere completa a trupelor militare desfasurate in apropiere de Mosul.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU s-au intalnit, vineri, pentru a discuta cererea ministrului de externe irakian ca ONU sa adopte o rezolutie prin care sa oblige Turcia sa-si retraga trupele de pe teritoriul Irakului in mod imediat. ”Irakul a facut toate eforturile posibile si a epuizat toate canalele diplomatice si negocierile bilaterale cu Turcia pentru a obtine retragerea imediata a fortelor care se afla in mod neautorizat pe teritoriul irakian”, a precizat ministrul de externe Ibrahim al-Jaafari.

Citeste si: Turcia a incheiat un acord preliminar cu Israel pentru normalizarea relatiilor diplomatice

In schimb, Turcia a acuzat Bagdadul ca ar submina lupta coalitiei internationale impotriva gruparii teroriste Stat Islamic si a sustinut ca desfasurarea trupelor sale in nordul Irakului a fost scoasa din context. Astfel, forte aditionale au fost trimise in baza deja existenta, pentru ca existau amenintari serioase in zona. Situatia trupelor turce desfasurate in provincia Mosul a fost reclamata de Bagdad inca de acum doua saptamani, sustinand ca Turcia ii incalca teritoriul si suveranitatea in mod ilegal. Atunci liderii irakieni au dat chiar un ultimatum de 48 de ore Ankarei, care a fost insa ignorat, asa ca au cerut la NATO, dar si la Consiliul de Securitate ONU, gasirea unei solutii.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.