Breaking News

Turcia ar putea fi ocolita de multi turisti din cauza insecuritatii

Turcia, una din destinaţiile de vacanţă cele mai îndrăgite ar putea fi ocolită de mulţi turişti din pricina atentatelor teroriste petrecute aici în ultima vreme, precum cel de la consulatul SUA din Istanbul, scrie Aram Ekin Duran pe site-ul DW.

Anul trecut, Turcia a ocupat locul al şaselea în topul mondial al destinaţiilor turistice, cu peste 42 de milioane de vizitatori. Profitul anual obţinut din turism depăşeşte 30 de miliarde de dolari. Situaţia s-ar putea schimba dramatic din cauza recentelor atentate teroriste şi a tensiunilor care au urmat evenimentului tragic de la Suruc. Acestor îngrijorări li se adaugă şi recentele operaţiuni militare întreprinse de Turcia împotriva organizaţiei teroriste „Statul Islamic” şi a luptătorilor kurzi.

Institutul Turc de Statistică indică o scădere cu 13,8 la sută a profiturilor în branşa turistică în primele şase luni ale anului 2015, comparativ cu perioada similară din 2014.

Avertizări de călătorie în Turcia

Declinul turismului turcesc s-a făcut simţit încă de anul trecut, când Uniunea Europeană a impus sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul crizei ucrainene. Turcia, care este vizitată anual de peste 4 milioane de turişti ruşi, a pierdut aproximativ 30 la sută dintre aceştia odată cu măsurile punitive dictate împotriva Kremlinului. De asemenea, războaiele civile din ţările vecine, Irak şi Siria, au contribuit şi ele la scăderea simţitoare a numărului de turişti în Turcia. Cu precădere estul ţării e afectat de declinul numărului de turişti, regiune în care se află numeroase staţiuni turistice la Marea Mediterană şi Egee.

După atentatul tragic de la Suruc, nouă ţări, printre care Germania şi Rusia, au emis o avertizare de călătorie pentru cetăţenii săi, menită să îi descurajeze să călătorească în regiunile de graniţă ale Turciei. Alte şapte state – Noua Zeelandă, Australia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Irlanda şi Canada – le recomandă cetăţenilor lor să evite staţiunile turceşti din estul ţării. De asemenea, unele ţări recomandă prudenţă maximă cetăţenilor lor care utilizează transportul în comun în marile oraşe din Turcia.

„Ţară sigură” 

Pe fondul acestei situaţii, anul 2015 ar putea fi un an „pierdut” pentru turismul turcesc. Poate şi din acest motiv, guvernul de la Ankara evită să vorbească despre acest subiect. Adjunctul ministrului culturii şi turismului a declarat pentru agenţia Anadolu că a unii au avut tot timpul un interes pentru ca Turcia să capete o imagine de „ţară periculoasă”. De aceea, a spus oficialul, Turcia a început să organizeze târguri specializate în întreaga Europă, reuşind să atragă aproximativ 200 de mii de turişti germani.

Reprezentanţii din turism continuă să fie îngrijoraţi de situaţia creată. Cem Polatoglu, şeful Tour Operators Platform, a declara pentru DW că branşa turistică a Turciei a fost pregătită să facă faţă scăderii numărului de turişti ruşi, dar a fost prinsă pe picior greşit de recentele atentate teroriste. Mulţi turişti evită acum estul ţării din cauza luptătorilor PKK şi a operaţiunilor militare demarate de guvern. Polatoglu nu crede că situaţia se va ameliora foarte curând şi atrage atenţia că şi creşterea numărului de refugiaţi în staţiunile turceşti, precum Bodrum, se răsfrânge negativ asupra acestui domeniu.

Un alt mare oraş care pierde mulţi vizitatori din cauza crizei refugiaţilor este Izmir. Mehmet Isler, preşedintele Aegean Touristic Enterprises and Accommodation Union a declarat: „Această tragedie umanitară aduce aproape de coastele Turciei sute de mii de oameni care încearcă să ajungă în Europa. Toate parcurile şi grădinile din Izmir sunt pline de astfel de persoane”. Conform lui Isler, în acest moment oraşul Izmir găzduieşte nu mai puţin de 130 000 de refugiaţi sirieni. „Un lucru deosebit de negativ, în plin sezon estival”, a mai spus el.

Stiri pe aceeasi tema

Laura Codruta Kovesi, prima pe lista in cursa pentru functia de procuror al Uniunii Europene

Cristiana Petrariu Bota

Sase universitati din Romania, in Top 100 al universitatilor din Europa Emergenta si Asia Centrala, publicat de QS

Cristiana Petrariu Bota

Ce masuri au luat tarile lumii in asteptarea celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult