TURCIA
Externe

TURCIA – Erdogan a anuntat alegeri anticipate legislative si prezidentiale pentru data de 24 iunie

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anuntat miercuri alegeri anticipate legislative si prezidentiale pentru data de 24 iunie, cu un an si jumatate inainte de alegerile la termen, informeaza AFP si Reuters.

Seful statului turc a facut anuntul respectiv dupa ce a discutat cu aliatul sau Devlet Bahceli, liderul Partidului actiunii nationaliste (MHP), la inceputul dupa-amiezii la Palatul prezidential din Ankara, relateaza Agerpres.

Bahceli (70 de ani), un vechi politician turc, a zguduit marti tara facand apel la alegeri pe 26 august, respectiv cu mai mult de un an mai devreme fata de data prevazuta, 3 noiembrie 2019.

Candva foarte critic la adresa lui Erdogan, Bahceli s-a impus de peste un an ca unul dintre principalii aliati ai lui Erdogan, cu care el a incheiat de altfel un acord electoral in vederea viitoarelor alegeri.

Observatorii se intreaba in legatura cu motivele care l-au determinat pe Bahceli sa ceara alegeri anticipate, in timp ce chiar el si Erdogan au respins in mod public aceasta optiune in ultimele saptamani.

Data de 26 august ar fi corespuns cu ziua bataliei de la Manzikert, in 1071, ce marcheaza intrarea turcilor in Anatolia dupa victoria sultanului selgiucid Alp Arslan impotriva fortelor bizantine.

Potrivit calendarului, alegerile prezidentiale si legislative erau prevazute sa aiba loc simultan pe 3 noiembrie 2019. De asemenea, un scrutin municipal este preconizat pentru luna martie acelasi an.

Dublul scrutin prezidential si legislativ este crucial, deoarece el va marca intrarea in vigoare a majoritatii masurilor care intaresc prerogativele sefului statului, adoptate la referendumul constitutional din aprilie 2017.

Articole asemănătoare

Summit-ul SUA – Coreea de Nord nu a fost un succes, desi Trump si “piticania racheta” s-au complimentat reciproc

Lucy Ionesco

Premierul Rep. Moldova, Pavel Filip: Relatia cu UE se afla intr-un moment dificil, dar Chisinaul isi doreste o perspectiva de aderare. Romania a fost un adevarat colac de salvare

Ioana Badulescu

MAE: Votul romanilor din strainatate s-a incheiat in aceasta dimineata cu SUA si Canada

Lucy Ionesco