Breaking News

TURCIA. Erdogan iese victorios la referendumul care ii permite sa-si extinda prerogativele si sa ramana in functie pana in 2029

TURCIA. Recep Tayyip Erdogan si-a adjudecat victoria la referendumul care ii permite sa-si extinda prerogativele si sa ramana in functie pana in anul 2029, in timp ce opozitia acuza fraude si anunta proteste prin vocea partidului CHP, care cere anularea rezultatelor votului. Referendumul din Turcia presupune introducerea sistemului prezidenţial, situaţie care îi va permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, acuzat de tendinţe autoritariste, să consolideze puterea şi să rămână în funcţie până în anul 2029.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat duminica faptul ca a castigat referendumul privind extinderea prerogativelor sale. In schimb, opozitia sustine ca votul a fost fraudat.  Seful statului turc va prezida luni o reuniune a Cabinetului la palatul sau prezidential de la Ankara, in urma referendumului de duminica in favoarea modificarii Constitutiei care sa-i acorde puteri vaste, potrivit postului CNN Turk, citat de agentiile de presa internationale.

Circa 51,4% dintre turci au votat la referendumul de duminica in favoarea extinderii prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar aproximativ 48,6% au votat impotriva, arata rezultatele anuntate dupa numararea tuturor voturilor. Astfel, peste 25 de milioane de turci au votat in favoarea modificarii Constitutiei pentru a-i oferi prerogative sporite presedintelui Recep Tayyip Erdogan, in timp ce peste 23,7 milioane au votat impotriva.

Oponenţii reformelor preşedintelui Erdogan au câştigat în cele mai mari oraşe ale Turciei: Istanbul, Ankara şi Izmir.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a transmis mesaje puternic naţionaliste ȋn faţa mulţumii din Istanbul, ȋn aplauzele a zeci de mii de susţinători. In acest fel Erdogan ȋsi revendică victoria în referendumul de extindere a prerogativelor sale şi aici le-a mulţumit turcilor pentru un vot istoric. El a promis implementarea imediată a unora dintre modificările Constituţiei, potrivit rezultatelor votului din aceste alegeri.

Erdogan a atras atenţia, ȋnsă că procesul de creştere a puterilor preşedintelui va ȋncepe după alegerile urmatoare, dar cu siguranţă se ȋncepe o nouă eră, a spus Erdogan atât ȋntr-o conferinţă televizată, cât şi ȋn faţa suţinătorilor adunati ȋn Istanbul, ambele evenimente transmise ȋn direct de CNN.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut un apel şi la statele partenere Turciei să respecte voinţa poporului turc şi să rămână aliati ȋn lupta contra-terorismului.

În faţa a zecii de mii de susţinători strânşi în faţa sediului AKP, premierul turc Binali Yildirim a afirmat o nouă pagină s-a scris în istoria democratică a Turciei, transmite CNN de la o manifestaţie electorală din Ankara.

“Suntem o singură naţiune, Turcia oferă o nouă pagină în istoria sa democratică”, a spus Binali Yildirim, adaugand  pe un ton conciliant, dar victorios a subliniat că nu există perdanţi la referendum.

Recep Tayyip Erdogan susţine că vrea modernizarea ţării şi eficientizarea procesului decizional prin înlocuirea republicii parlamentare cu cea prezidenţială. În momentul de faţă, puterea executivă este deţinută în Turcia de Guvernul condus de prim-ministru, numit de Parlament. Recep Erdogan vrea ca preşedintele, ales prin votul direct al cetăţenilor, să deţină puterea executivă.

Introducerea sistemului prezidenţial îi va conferi lui Recep Erdogan puteri sporite, iar funcţia de prim-ministru va dispărea (sau va fi subordonată preşedintelui).

Proiectul de modificare a Constituţiei prevede ca următoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare să aibă loc pe 3 noiembrie 2019. Recep Erdogan, devenit în 2014 preşedinte (o funcţie mai degrabă onorifică, având prerogative reduse), va dobândi atribuţii executive totale şi va putea rămâne în postul cel mai înalt al statului turc până în anul 2029.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99% din voturi, 51,34% dintre turci au votat pentru modificarea Constituţiei, iar 48,66% împotrivă.
Oponenţii reformelor preşedintelui Erdogan au câştigat în cele mai mari oraşe ale Turciei: Istanbul, Ankara şi Izmir.

La referendumul constituţional de duminică din Turcia s-au comis ilegalităţi în favoarea taberei „da” susţinute de guvern, a afirmat Erdal Askunger, vicepreşedinte al Partidului Republican al Poporului – principala formaţiune de opoziţie, citat de Reuters.

Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemaţi la urne pentru a spune „da” sau „nu” în privinţa unei reforme constituţionale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidenţial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar

Stiri pe aceeasi tema

Medic in microbiologie: Hexi Pharma dadea mita pentru a primi contracte cu spitale

Cristiana Petrariu Bota

Fifor si-a prezentat demisia de la MApN: Voi merge la partid pentru a intari echipa, sa pregatim cei doi ani care urmeaza

Ioana Badulescu

Creste numarul cazurilor de coronavirus in Romania, s-a inregistrat cea mai ridicata cifra de la inceputul relaxarii masurilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult