30 C
România
24 septembrie 2023
Prețurile la alimentele s-ar putea tripla în primăvară, avertizează producătorii agricoli
Economie

TVA de 9% la alimente implineste 1 an! Cum percep romanii evolutia preturilor

A trecut un an cu TVA de 9% la alimente. In urma unei campanii extrem de agresive de imagine, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la alimente a fost redusa, anul trecut, de la 24% la 9%. Jurnalistii de la Adevarul au realizat o comparatie a preturilor si au concluzionat cum au perceput romanii preturile la alimente in 12 luni.

La 30 aprilie 2015, ministrul de atunci al Agriculturii, Daniel Constantin, a descins într-un hipermarket – Kaufland Floreasca – şi a achiziţionat un set de produse alimentare de bază, arătând presei lista de cumpărături şi preţurile achitate – 56,39 lei pentru făină, orez, zahăr, mălai, ouă, lapte şi carne de porc. Reporterul Adevărul a fost ieri în acelaşi magazine a cumpărat aceleaşi produse şi a plătit 44,95 lei, mai ieftin – în medie – cu 20,3%.

Întrebaţi cum au perceput evoluţia preţurilor în aceste 12 luni, mai mulţi cumpărători din respectivul hipermarket au spus că există un câştig incontestabil pe hârtie, dar irelevant pentru buzunarul lor.

Dacă efectul reducerii TVA este încă vizibil în statisticile privind inflaţia din aprilie, Banca Naţională a României a anunţat recent că din a doua parte a acestui an preţurile vor reveni în teritoriul pozitiv. Iar comercianţii consultaţi de INS anticipează că ieftinirile se vor opri în luna iulie.

Citeste si alte stiri economice pe site-ul Adevarul

Te-ar putea interesa si: Infiintarea unei firme – Etape infiintare firma, pasi ulteriori infiintarii unei firme

Contributia la sanatate pentru cei fara venituri. Ce modificari aduce OUG 41/2015

Related posts

BNR a revizuit prognoza privind inflatia pentru sfarsitul anului 2018. Isarescu: Cifrele nu arata bine. Avem o crestere a tarifului energiei si o noua majorare a acizei la combustibil

Ioana Badulescu

PENSII 2017. Ministerul Muncii a anuntat ca pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2017

Lucy Ionesco

Guvernul anunta ca va creste pensiile, dar cuantumul va fi stabilit in functie de parcursul economiei

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult