A trecut un an cu TVA de 9% la alimente. In urma unei campanii extrem de agresive de imagine, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la alimente a fost redusa, anul trecut, de la 24% la 9%. Jurnalistii de la Adevarul au realizat o comparatie a preturilor si au concluzionat cum au perceput romanii preturile la alimente in 12 luni.
La 30 aprilie 2015, ministrul de atunci al Agriculturii, Daniel Constantin, a descins într-un hipermarket – Kaufland Floreasca – şi a achiziţionat un set de produse alimentare de bază, arătând presei lista de cumpărături şi preţurile achitate – 56,39 lei pentru făină, orez, zahăr, mălai, ouă, lapte şi carne de porc. Reporterul Adevărul a fost ieri în acelaşi magazine a cumpărat aceleaşi produse şi a plătit 44,95 lei, mai ieftin – în medie – cu 20,3%.
Întrebaţi cum au perceput evoluţia preţurilor în aceste 12 luni, mai mulţi cumpărători din respectivul hipermarket au spus că există un câştig incontestabil pe hârtie, dar irelevant pentru buzunarul lor.
Dacă efectul reducerii TVA este încă vizibil în statisticile privind inflaţia din aprilie, Banca Naţională a României a anunţat recent că din a doua parte a acestui an preţurile vor reveni în teritoriul pozitiv. Iar comercianţii consultaţi de INS anticipează că ieftinirile se vor opri în luna iulie.
Citeste si alte stiri economice pe site-ul Adevarul