11.2 C
România
26 octombrie 2020
Breaking News

TVA de 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015. Reducerea TVA la 20%, amanata pentru 2016

TVA de 9% pentru produsele alimentare. Guvernul a decis, marti, ca Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) sa fie de 9% pentru toate produsele alimentare, incepand cu 1 iunie 2015, in timp ce masura de reducere a TVA de la 24% la 20% a fost amanata pentru 2016. Analistii economici sunt de parere ca aceasta decizie va aduce importante sume de bani din economia gri la suprafata. Premierul Victor Ponta a spus ca reducerea TVA la 9% va duce la reducerea evaziunii fiscale. Conform unui studiu al Bancii Mondiale (BM), sume importante vor veni la suprafata in urma implementarii masurii de reducere a TVA. Efectele reducerii TVA pentru produsele alimentare, agro-alimentare si servicii se vor vedea anul viitor, un an electoral, cu alegeri locale si parlamentare.

Impactul bugetar pe tot anul este de 5 miliarde de lei, potrivit premierului Victor Ponta.

Reducerea TVA la 9% este o masura anuntata si discutata si vine la mai putin de 24 de ore dupa ce premierul Victor Ponta s-a intalnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu care a discutat despre reducerea TVA la 20%. Asadar nu vom avea o singura cota de TVA, premierul a iesit la mai putin de 24 de ore si a anuntat ca vom avea TVA de 9% pentru toate serviciile.

Este mai bine sau nu cu TVA de 9%, vom afla la sfarsitul anului viitor, cand vom trage linie si vom aduna daca a fost sau nu o decizie buna. Teoretic ar trebui sa creasca consumul, dar vom vedea daca teoria se va transforma si in practica.

Ce intentiona premierul sa faca cu TVA si de ce a renuntat la decizie

Victor Ponta: Toate alimentele vor avea TVA 9%, incluzand serviciile si bauturile nealcoolice

Premierul a anuntat ca TVA va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatie publica, Victor Ponta adaugand ca in baza Codului Fiscal se mentine dorinta ca de la 1 ianuarie, intrega cota standard sa fie 20%.

Ponta a explicat ca TVA va fi redus la toate alimentele, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.

„Toti cetatenii acestei tari consuma produse alimentare si vreau ca in 2015 sa nu fie problema principala a celor cu venituri mici. Avem, categoric, ca obiectiv saderea TVA, atat cea standard cat si la alimente. Asa cum s-a prezentat de multe ori, majoritatea tarilor europene au TVA scazut la alimente. Masura de cresterea TVA de la 19% la 24 % a fost una dintre cele mai mari greseli pe care le-a facut statul roman – incasari mai mici, distrugerea sociala si economica a Romaniei”, a spusPonta.

Te-ar putea interesa si: Guvernul promite reducerea TVA la 20% din ianuarie 2016, iar din 2018, la 18%

„In programul de guvernare cu care am candidat, reducerea TVA a fost unul din punctele esentiale. Anul trecut am avut venituri de 48 de miliarde de lei, bugetul aprobat prevedea 50 de miliarde de lei si s-au incasat 53 de miliarde.
La cheltuieli am ramas in limita de cheltuieli a anului trecut, va rog, pe partea de mari investitii sa ne apucam de treaba. In loc sa avem un deficit de 5 miliarde de lei, avem un plus de 5 miliarde pe primul trimestru, ceea ce este un lucru bun, dar nu e bun daca stam cu banii necheltuiti”, a mai spus premierul.

„In urma discutiilor pe la care le-am avut cu ministerul de Finante, la presiunile ministerului Agriculturii, am luat decizia si azi aprobam ordonanța de urgența prin care absolut toate produsele alimentare vor avea TVA de 9% de la 1 iunie, aici sunt incluse si bauturile nealcoolice. Cota se va aplica si la toate serviciile de alimentatie. In baza Codului Fiscal ne mentinem dorinta ca de la 1 ianuarie, intrega cota standard sa revina la 20%. Este o masura sustenabila, avem banii respectivi. Vreau ca, pe de o parte, prin controalele pe care ANAF le face, si incurajez in continuare acest lucru, fara abuzuri dar cu fermitate, trebuie sa introducem si stimulente. Eu cred ca orice producator cinstit poate sa plaeasca aceasta cota a TVA. Locurile de munca fiscalizate in industria alimentara sa creasca. Au existat consultari cu BNR, cu FNI si CE. Nu o sa ne asteptam la felicitari dar au inteles care este strategia noastra pe termen lung. De la 1 iunie, cota medie a TVA va ajunge la 17,5%. Eu sper sa existe un sprijin consistent in societate pentru aceasta masura. Ma bucur ca dupa 3 ani de munca a celor care desfasoara activitati economice sa putem sa ne indeplinim acest ultim obiectiv. Este o masura de care Romania avea foarte mare nevoie si de care beneficiaza toata lumea, si saracul si bogatul mananca tot o paine, dar care va ajuta cel mai mult ce cei cu venituri scazute. Multumesc celor de ministerul de Finanate, de la ANAF. Avem acum legea privind activitatea ANAF, vreau sa facem o flexibilitate astfel incat sa fie evitate abuzurile, dar o evaziune de un milion de euro sau de un euro tot evaziune este, sigur, sanctiunile sunt diferite”, a mai spus Ponta.

Daca ti-a placut acest articol, poti urmari HotWeek.ro si pe Facebook, Twitter sau Google Plus!

Stiri pe aceeasi tema

ULTIMATE MUDNESS. Interviu cu Adrian Simion despre fenomenul de mud run si cursele cu obstacole

Cristiana Petrariu Bota

Curtea Constitutionala a avizat organizarea referendumului privind revizuirea Constitutiei in sensul redefinirii familiei

Ioana Badulescu

Klaus Iohannis sustine revendicarile strazii si anunta consultari cu partidele: Foarte tarziu, guvernul a demisionat. A fost nevoie sa moara oameni

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult