-1.1 C
România
22 noiembrie 2020
TVR
Breaking News

TVR ar putea pierde EUROVISION 2015 si EURO 2016 din cauza datoriilor colosale

Televiziunea Romana e aproape de colaps. Daca nu se gaseste o solutie, TVR risca sa piarda Eurovision 2015 si Euro 2016 din cauza sumelor colosale datorate. Presedintele director general al SRTv, Stelian Tanase, sustine ca Televiziunea Romana are datorii catre European Broadcasting Union (EBU) in valoare de 15,3 milioane de euro, situatie care pune in pericol transmisia EURO 2016 si a concursul EUROVISION 2015. In total, datoriile SRTv erau, la sfarsitul anului 2014, de 700 de milioane de lei. Din această suma, 440 de milioane de lei reprezinta datorii la bugetul de stat. Solutia cu care vine Stelian Tanase este stergerea datoriilor sau cresterea taxei TV.

Din cele 440 de milioane de lei pe care SRTv le datoreaza statului, 240 de milioane reprezinta obligatiile efective catre bugetul de stat, iar restul sumei, aproximativ 200 de milioane de lei, este reprezentata de penalitati si majorari, sustine Camelia Păatru, director al Departamentului Economic al SRTv.

Stelian Tanase, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a facut publice aceste informatii luni, intr-o conferinta de presa organizata la sediul TVR.

Stelian Tanase a propus din nou ca datoria TVR la bugetul de stat sa fie stearsa. „In 2014 am platit toate datoriile curente. Marea problema sunt datoriile istorice la care tot timpul se adauga penalitati pe care nu le mai putem sustine”, a spus Stelian Tanase, care pune dezechilibrul financiar al TVR pe seama deciziilor guvernamentale din ultimii ani.

Te-ar putea interesa si: Presedintele TVR cere ajutorul Presedintelui Romaniei

Seful TVR spune ca o alta varianta ar fi marirea taxei TV cu 50 de bani, de la 4 lei la 4,5 lei. Stelian Tanase afirma ca, daca ar fi marita aceasta taxa, TVR ar fi de acord sa renunte total la contractele de publicitate.

„Eu sunt adeptul modelului BBC, unde nu se percepe publicitate (…) Dar taxa trebuie sa acopere realizarea programelor pe care chiar autoritatea si legea le cer (…) As privi relaxat renuntarea la publicitate, dar taxa trebuie sa fie la nivelul obligatiilor pe care le avem”, a spus Tanase.

Pe de alta parte, seful TVR a spus ca o alta solutie care a fost vehiculata anul trecut in cazul TVR, respectiv intrarea in insolventa, nu mai este de actualitate.

Din cele 15,3 milioane de euro, datoria pe care TVR o avea la EBU la data de 2 aprilie, 82% reprezinta licentele pentru transmisii sportive si cheltuielile tehnice aferente.

In acest context, Stelian Tanase a precizat ca TVR incearca, chiar si „in ceasul al 12-lea”, sa gaseasca o solutie pentru a putea achizitiona un pachet de 23 de partide din Euro 2016, inclusiv meciurile echipei Romaniei. Pe de alta parte, reprezentantii Telekom Romania au anuntat, saptamana trecuta, ca Dolce Sport este singura televiziune din Romania care va transmite toate cele 51 de partide ale celei mai mari competitii fotbalistice din Europa, iar 28 de partide vor fi putea fi vizionate exclusiv pe canalele Dolce Sport.

Vezi si: EURO 2016: Meciurile din Campionatul European din 2016, transmise de Dolce Sport

Stelian Tanase a spus, luni, ca TVR a facut mai multe demersuri, in mod repetat, atat la Guvern, cat si la EBU pentru a nu se ajunge la situatia in care Televiziunea Romana sa nu poata difuza meciurile de la Euro 2016, avand in vedere si situatia financiara dificila in care se gaseste televiziunea publica.

„Anul trecut, in situatia complicata a Televiziunii Romane, inca de la numirea mea, deci in ianuarie, am inceput sa facem vizite unor oficiali de inalt nivel, primul ministru, ministrul de Finante, sefii Comisiilor de cultura din cele doua Camere, am scris diferite memorii, am fost in destule audiente, incercand sa anticipam, pentru ca ne-am dat seama ca vine un moment de ruptura daca nu rezolvam din timp problemele pe care le avem. Din pacate, demersurile noastre nu au dus la un final”, a spus Stelian Tanase.

Stelian Tanase a mai spus ca demersurile TVR atat catre oficialitatile romane, cat si catre EBU continua, in incercarea de a gasi o solutie pentru difuzarea Euro 2016.

„Marea noastra problema in legatura cu EBU, cu campionatul european de fotbal, cu Eurovision, cu celelalte competitii este datoria istorica pe care TVR o are, desi sub mandatul meu, in anul trecut, am reusit sa reducem substantial cheltuielile, am reusit sa platim toate cheltuielile la zi, de pilda fata de ANAF (..) Ceea ce ne trage in jos este datoria istorica, care a inceput sa se formeze din 2005, odata cu introducerea TVA-ului la licente si programe”, a spus Tanase.

De altfel, potrivit cifrelor prezentate in conferinta de presa, datoriile totale ale Societatii Romane de Televiziune (SRTv) erau, la sfarsitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.
Astfel, TVR se afla in pericolul de a nu mai putea difuza nu doar meciurile din cadrul Euro 2016, ci si competitia Eurovision

„Exista pericolul, dar suntem la inceputul negocierilor (…) Tot ce inseamna evenimente sportive si nu numai, cum este Eurovision Song Contest, toate evenimentele ar putea fi blocate de Euroviziune (EBU, n.r.) pentru neplata datoriilor”, a spus Constantin Serbu, coordonatorul pentru relatia cu EBU si seful achizitiilor pentru competitiile internationale din cadrul Departamentului Sport al TVR.

Stiri pe aceeasi tema

Ministrul Sanatatii: Sistemul medical este haotic si corupt. Medicii tineri nu pleaca doar din cauza platii, au de ales intre a pleca si a face compromisuri

Cristiana Petrariu Bota

Tezaurul Romaniei din Rusia, o chestiune politica. Redeschiderea discutiilor, un joc diplomatic din care Rusia vrea sa castige la capitolul imagine

Bogdan

Legea salarizarii a ajuns in Parlament. Au aparut majorari de coeficienti pentru angajatii din Invatamant

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult