UCRAINA: In estul Ucrainei pare a se fi asternut linistea, dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului. A fost prima noapte de liniste, dupa ce reprezentanții guvernului ucrainean și cei ai rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei au semnat un acord de încetare a focului
Externe

Ucraina, prima noapte de liniste dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului

UCRAINA: In estul Ucrainei pare a se fi asternut linistea, dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului. A fost prima noapte de liniste, dupa ce reprezentanții guvernului ucrainean și cei ai rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei au semnat un acord de încetare a focului care a început la ora 18 ora locală, vineri 5 seprembrie.

Potrivit jurnalistilor de la Europa Libera, din estul Ucrainei se relatează că acordul de încetare a focului, semnat vineri la Minsk, este respectat. Președintele ucraineian Petro Poroșenko a declarat că acum este important să se găsească o soluție de lungă durată. Liderii separatiștilor pro-ruși au spus pe de altă parte că revendicările lor poltice nu s-au schimbat și că cer în continuare autonomia regiunilor din estul țării.

HotWeek.ro iti recomanda si: Republica Moldova, lectia Ucraina si pericolul Rusiei lui Putin. DW explica minciuna neutralitatii din Constitutia Moldovei

Occidentul privește în continuare cu scepticism rolul Rusiei ca unul din mediatorii acestui acord de încetare a luptelor, acuzând Moscova că-i sprijină pe separatiști cu arme și oameni. Motiv pentru care tot vineri, când a intrat în vigoare armistițiul, Uniunea Europeană a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Sancțiuni care vor fi definitivate luni, 8 septembrie, dar e posibil să se renunțe totuși la ele , dacă acordul de încetare a focului în estul Ucrainei este respectat și Rusia își retrage trupele din Ucraina. Moscova a respins în repetate rânduri acuzația că ar fi implicată militar în conflictul din estul Ucrainei.

Petro Poroșenko a confirmat semnarea unui acord de încetare a focului în Ucraina

Un lider al rebelilor pro-ruși a afirmat că acordul nu schimbă dorința lor de a se separa de Ucraina. Reprezentanții guvernului ucrainean și cei ai rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei au semnat un acord de încetare a focului care a început la ora 18 ora locală, vineri 5 seprembrie.

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a confirmat semnarea acordului în cadrul convorbirilor de pace de la Minsk, la care au participat reprezentanți ai RUsiei și OSCE.

Nu au fost date publicității în mod oficial detalii despre ce conține documentul.

Poroșenko a anunțat că a dat ordin comandanților săi militari să înceteze focul cu începere de la ora 18 ora locală, și a afirmat că „trebuie să facem tot ce e posibil și imposibil” pentru oprirea vărsării de sânge pn estul Ucrainei.

Un lider de rang înalt al rebelilor pro-ruși a confirmat semnarea acordului, precizînd însă că asta nu schimbă dorința lor de a se separa de Ucraina.

Progresul înregistrat la Minsk vine după ce în ultimele două săptămâni forțele rebele au avut obținut cîteva victorii în fața armatei ucrainene despre care NATO spune că au fost făcute cu implicarea directă a mii de militari ruși și cu armament rusesc, fapt negat de către Moscova.

Semnarea acordului vine de asemenea în timp ce Uniunea Europeană ia în considerare impunera de noi sancțiuni mai aspre Rusiei din cauza rolului pe care l-a jucat Moscova în acest conflict, în care 2.600 de persoane au fost ucise din aprilie încoace.

Cancelarul german Angela Merkel a spus vineri că sancțiunile Uniunii Europene ar putea fi suspendate dacă acordul de încetare a focului din Ucraina este respectat.

Înainte de semnarera acordului de pace de la Mink, în Ucraina de est au continuat confruntărilr armate.

În portul ucrainean Mariuopol s-au înregistrat tiruri de artilerie.

Forțele pro-guvernamentale au spus că au fost bombardate de cîteva ori în timpul nopții trecute.

Observatorii OSCE au vorbit despre lupte grele în două sate din apropiereestul orașului în 4 septembrie. Mariuopol, care e port strategic la Marea Azov la vest de granița cu Rusia, e noul punct fierbinte în conflictul din estul Ucrainei.

Recent, rebelii pro-ruși au cucerit un oraș ucrainean situat între granița cu Rusia și Mariuopol, în ofensiva în care au ocupat teren mai la nord, în apropiere de Lugansk și Donețk.

Agențiile ruse de știri au relatat despre tiruri de artilerie în timpul nopții la Donețk.

Stiri pe aceeasi tema

Pavel Filip, noul premier desemnat al Republicii Moldova

Cristiana Petrariu Bota

Mai multi palestinieni au fost impuscati mortal la frontiera dintre Israel si Fasia Gaza, in ziua in care este inaugurata ambasada SUA la Ierusalim

Ioana Badulescu

Bilete mai ieftine la calatoriile cu trenul pe rutele Chisinau – Sankt-Petersburg si Chisinau – Moscova

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult