Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a aprobat, luni, vaccinul anti-coronavirus produs de BioNTech si Pfizer. Prin recomandarea pozitiva a EMA cu privire la vaccinul produs de compania germana BioNTech si de partenerul ei american Pfizer, poate incepe campania de vaccinare in Uniunea Europeana. Mai este nevoie si de aprobarea Comisiei Europene, dar aceasta este considerata o formalitate si va fi acordata inca inainte de Craciun.
Mai multe state europene vor sa inceapa vaccinarile impotriva SARS-CoV-2 deja la sfarsitul lunii decembrie. In Franta si Germania ar urma sa inceapa pe 27 decembrie. In ambele tari, prioritate au oamenii in varsta si personalul medical.
Potrivit presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si alte tari ar dori sa demareze vaccinarile inca in 2020. In numeroase tari – printre care SUA, Canada si Marea Britanie – vaccinul BioNTech/Pfizer este deja omologat.
Primele doze de vaccin vor ajunge in Romania in 26 decembrie, iar in 27 decembrie incepe vaccinarea cadrelor medicale din spitalele de prima linie.
In urma deciziei de luni, tarile din UE vor putea sa demareze campanii nationale de vaccinare in aceasta saptamana. Agentia a transmis sa sunt si noi tratamente in curs de aprobare la inceputul anului viitor.
Reprezentantii EMA au transmis, luni, ca au interactionat cu alti dezvoltatori al altor vaccinuri anti-COVID, dar si cu dezvoltatori ai unor posibile tratamente care sunt in faza de elaborare.
„Pe cat sunt de fericita sa va anunt aceasta noutate de azi (aprobarea vaccinului – n.r.), va spun ca suntem inca la o cotitura in aceasta pandemie. Va dura pana cand vom reusi sa vaccinam mai multi oameni si sa asiguram imunitatea. Stim mult mai multe despre aceasta boala acum decat acum 10 luni, chiar mai mult decat stiam acum 3 luni, dar sunt inca informatii noi care apar si trebuie evaluate, asa cum este noua tulpina”, a spus o reprezentanta a Agentiei.
In prezent nu exista „nicio dovada” ca acest vaccin nu va functiona in fata noii tulpini, a mai spus reprezentanta Agentiei Europene.
„Disponibilitatea de vaccinare va creste”
La inceputul lui ianuarie se va decide cu privire la un alt vaccin pentru UE. Pe 6 ianuarie, EMA urmeaza sa dea publicitatii verdictul ei privind vaccinul realizat de compania americana Moderna.
Din Rusia s-a anuntat ca grupul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca intentioneaza sa coopereze cu institutul rusesc care a creat vaccinul Sputnik V. O declaratie de intentie oficiala ar urma sa fie semnata luni, dupa cum a anuntat oficiul prezidential din Rusia. Anterior, se anuntase ca AstraZeneca ar dori sa testeze in studii clinice o combinatie intre serul sau si vaccinul rusesc Sputnik V. Se urmareste astfel sporirea eficientei vaccinului AstraZeneca prin imbogatirea sa cu Sputnik V. Eficienta serului AstraZeneca a fost in medie de 70% in studiile clinice efectuate.