Parlamentul European a votat pentru renuntarea la ora de vara. Cand se face ultima ajustare a ceasurilor
Lifestyle

UE deruleaza un sondaj cu privire la eliminarea orei de vara. Masura se va aplica doar cu acordul tuturor celor 27 de state membre

Sondajul online lansat la nivel european despre posibilitatea de a opri practica trecerii la ora de vară a stârnit un mare interes, potrivit unor oficiali ai UE, relatează agenția DPA. Parlamentul European, precum şi mai multe state membre au cerut deja Comisiei Europene să analizeze actuala practică de schimbare a orei primăvara şi vara şi să ia în considerare o posibilă modificare a ei.

„Nu suntem decât la jumătate sondajului şi am înregistrat deja peste un milion de răspunsuri”, a declarat pentru DPA un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Au existat peste 500.000 de opinii numai în primele trei zile.

Sondajul, care a început în iulie şi care se va încheia la 16 august, îi întreabă pe cetăţenii din UE dacă ar prefera ca ceasurile să nu mai fie date înainte la trecerea la ora de vară, pentru a avea o oră în plus de lumină.
Pe baza acestor rezultate, precum şi pe baza rezultatelor altor studii, Comisia Europeană va decide apoi dacă va face o propunere pentru renunţarea la această practică.

Trecerea la ora de vară a fost unul dintre cele mai discutate subiecte la începutul anului, la nivel european.
Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare ”în profunzime” a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte ”dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene.

Însă niciun stat membru UE nu poate pune capăt în mod unilateral practicii de a da ceasurile cu o oră înainte în timpul lunilor de vară, fiind nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.

Chestionarul poate fi completat AICI.

Ora de vară în România

Și în România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială de vară, ora Europei Orientale, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.

Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Belarusului şi Rusiei. Schimbarea nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. În unele ţări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

Articole asemănătoare

Expozitia de pictura „Reflection” a romanului Roland Pangrati a fost vernisata la Tokyo

Lucy Ionesco

A fost deschisă campania de susţinere a Cazinoului din Constanţa.

Teodora Badescu

RAZVAN SI DANI: Ce salariu au Dani Otil si Razvan Simion de la matinalul Antena 1

Lucy Ionesco