-14.2 C
România
24 ianuarie 2022
Externe

UE ii cere Turcei sa gestioneze migranti in schimbul unor sume de bani, ridicarii vizelor si accelerarii procesului de aderare la UE

Uniunea Europeana (UE) ii cere Turcei sa gestioneze fluxul de migranti in schimbul unor sume de bani, ridicarii vizelor si accelerarii procesului de aderare la UE, se arata intr-un document care rezuma concluziile summitului UE-Turcia, citat de Reuters.

In schimbul gestionarii fluxului de migranti, Turcia ar urma sa primeasca suma de 3 miliarde de euro, ajutor care va fi acordat initial pentru gestionarea refugiatilor de pe teritoriul sau. Totodata, UE va deschide in luna decembrie urmatorul capitol de negocieri cu Turcia.

De asemenea, se are in vedere sa se renunte la vizele pentru turcii care calatoresc in UE din octombrie 2016, daca Ankara va indeplini anumite criterii stabilite in acord. Documentul citat nu este final si poate suferi modificari.

Presedintele Frantei Francois Hollande a atras atentia ca trebuie sa se ajunga la un acord prin care sa se poata implementa un plan de actiuni intre UE si Turcia astfel incat refugiatii sa fie primiti in Turcia, aproape de tarile de origine.

„Trebuie sa se ajunga la un acord care sa ne permita sa implementam un plan de actiuni intre UE si Turcia astfel incat refugiatii sa fie primiti in Turcia, aproape de tarile de origine, sa poata ajuta Turcia astfel incat aceasta sa poata sa-si respecte promisiunile, iar granitele sa fie controlate”, a spus Hollande.

De asemenea, sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a explicat ca exista si conditii pentru Ankara, privind drepturile omului, libertatea presei si negocierile de pace cu kurzii.

„Ambele parti vor spori imediat – asa cum s-a cazut de acord – cooperarea activa in cazul migrantilor ce nu au nevoie de protectie internationala, prevenind intrarea lor in Turcia si in UE, asigurand aplicarea prevederilor stabilite bilateral privind readmisia si returnand rapid in tarile de origine migrantii ce nu au nevoie de protectie internationala”, se precizeaza in draftul consultat si citat de agentiile de presa internationale.

Presedintele consiliului European, Donald Tusk, a spus ca principalul scop al summitului este stavilirea fluxului de migranti.

Si presedintele roman Klaus Iohannis participa duminica la summitul UE-Turcia de la Bruxelles.

Stiri pe aceeasi tema

Incident la Centrala Nucleara de la Paks, Ungaria

Cristiana Petrariu Bota

Romania, tinta nucleara pentru Rusia? Dezvaluirea a fost facuta de generalul Mihaiu Margarit

Cristiana Petrariu Bota

Romanii din Ucraina au parte de o veste proasta. Legea care permitea folosirea limbii romane a fost declarata neconstitutionala

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult