UE lanseaza procedura legala impotriva Marii Britanii pentru incalcarea acordului Brexit si a dreptului international
Externe

UE lanseaza procedura de infringement impotriva Marii Britanii pentru incalcarea acordului Brexit si a dreptului international

Uniunea Europeana (UE) a lansat, joi, procedura de infringement impotriva Marii Britanii pentru incalcarea acordului Brexit si a dreptului international. Anuntul a fost facut de sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dupa cateva saptamani de controverse generate de planul premierului britanic Boris Johnson de adoptare a unui act legislativ care sa anuleze o parte specifica din acordului Brexit de retragere numit Protocolul Irlandei de Nord, proiect care a fost adoptat in cele din urma de parlamentarii britanici, relateaza CNN.

Uniunea Europeana a lansat procedura de infringement impotriva Marii Britanii dupa ce nu a reusit sa retraga legislatia care ar incalca acordul Brexit semnat de ambele parti anul trecut si ar incalca inclusiv dreptul international.

Intr-o declaratie facuta la Bruxelles, Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei UE, a declarat ca UE a invitat Marea Britanie sa „elimine pasajele problematice din proiectul de lege privind piata interna pana la sfarsitul lunii septembrie”. In opinia sa, prevederile sunt  ‘o incalcare a obligatiei de buna-credinta’ din acordul de retragere”.

Iti recomandam: Parlamentul din Marea Britanie a aprobat controversatul proiect pentru Brexit al lui Boris Johnson

„In aceasta dimineata, Comisia a decis sa trimita o scrisoare de notificare oficiala guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapa intr-o procedura de infringement”, a declarat Ursula von der Leyen.

”Acest proiect de lege este prin natura sa o incalcare a obligatiei de buna credinta incluse in Acordul de retragere”, a adaugat sefa executivului comunitar.

Londra are la dispozitie un termen de 30 de zile pentru a raspunde scrisorii executivului UE.

Reactia Marii Britanii

Miscarea, desi radicala, era asteptata la Londra. Guvernul a recunoscut anterior ca proiectul sau de lege privind piata interna ar incalca tratatul si va incalca dreptul international intr-un „mod foarte specific si limitat”.

Totusi, Guvernul condus de Boris Johnson sustine ca proiectul de lege este o plasa de siguranta pentru a asigura comertul fara probleme intre cele patru natiuni ale Regatului Unit in cazul unui Brexit fara acord la sfarsitul acestui an.

Discutiile comerciale dintre Londra si Bruxelles intra in faza finala. Ultima runda formala de discutii are loc zilele acestea, iar un summit al UE va avea loc pe 15 octombrie, negociatorii sperand in cadrul acestuia sa definitiveze un acord, astfel incat sa fie aprobat si de liderii UE.

Guvernul britanic si-a aparat joi proiectul de lege privind piata interna, dupa ce Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Regatului Unit, Londra dand asigurari ca va raspunde ”in intervalul dorit” la scrisoarea executivului comunitar, transmit AFP, Reuters si dpa.

”Noi am prezentat clar motivele care au facut necesara introducerea masurilor referitoare” la Irlanda de Nord, a declarat un purtator de cuvant al executivului de la Londra, invocand nevoia de ”a proteja integritatea pietei interne a Regatului Unit”.

”Trebuie sa cream o plasa de siguranta juridica pentru a proteja integritatea pietei interne a Regatului Unit, pentru a asigura ca ministrii isi pot respecta intotdeauna obligatiile fata de Irlanda de Nord si pentru a proteja ceea ce s-a castigat din procesul de pace”, a adaugat el.

Marea Britanie a parasit oficial Uniunea Europeana la 31 ianuarie, la cateva zile dupa semnarea Acordului de retragere care includea conditiile despartirii.

Tara a intrat de atunci intr-o perioada de tranzitie, pana la 31 decembrie 2020, timp in care va continua sa aplice regulile europene. Bruxellesul si Londra profita de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relatie, in special legatura comerciala, cu speranta ca ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2021.

In cazul absentei unui asemenea acord, viitoarea relatie comerciala dintre UE si Regatul Unit va fi guvernata de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului.

 

Articole asemănătoare

MAE a transmis un avertisment de calatorie pentru romanii care tranziteaza Franta

Ioana Badulescu

Cercetatorii de la Universitatea din Hong Kong, despre primul caz de reinfectare cu noul coronavirus: Virusul este „in mod clar diferit”, nu este o reaparitie. Ce spune OMS

Lucy Ionesco

Presedinte Republica Moldova: Declaratiile pro unioniste ale lui Traian Basescu dauneaza Moldovei

Bogdan