UE nu accepta propunerea premierului Theresa May, pentru ca reduce drepturile celor 3 milioane de europeni aflati in Marea Britanie

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iulie 10, 2017 11:24

UE nu accepta propunerea premierului Theresa May, pentru ca reduce drepturile celor 3 milioane de europeni aflati in Marea Britanie

BREXIT – Tensiuni la varf intre intre liderii Uniunii Europene (UE) si guvernul din Marea Britanie pe tematica privind drepturile cetatenilor europeni din Regatul Unit dupa Brexit. Parlamentul European respinge propunerile premierului Theresa May, aratand ca oferta britanicilor reduce drepturile celor 3 milioane de europeni aflati pe teritoriul Marii Britanii. “Nu putem accepta!”, spun la unison liderii UE, precizand ca cetatenii UE ar obtine mai putine drepturi in Regatul Unit decat li se ofera cetatenilor britanici aflati in UE si, in consecinta, oferta Theresey May nu poate fi acceptata, transmite RoNews.co.uk – o publicatie pentru romanii din Anglia.

Astfel, liderii Europei resping planul Theresey May pentru cetatenii UE, spunand ca acceptarea unor astfel de prevederi ar insemna “o pata neagra” peste milioane de oameni. Oferta facuta de premierul britanic cetatenilor europeni din Marea Britanie, pentru “statut de cetatean stabilit” dupa Brexit, a fost descrisa drept “mult prea putin fata de ce au dreptul cetatenii”, a declarat seful echipei de negociere a Parlamentului European, Guy Verhofstadt si liderii a patru dintre principalele grupuri politice din PE.

Negociatorul sef al Brexit ii spune Theresey May ca UE nu va aproba niciodata o intelegere Brexit care nu ofera mai mult si care nu respecta drepturile cetatenilor europeni.

Guy Verhofstadt a declarat ca propunerile primului-ministru britanic pentru cei 3 milioane de cetateni ai UE care traiesc in Marea Britanie nu se încadreaza in ideea de a “pune cetatenii pe primul loc”.

“Ar arunca o incertitudine asupra vietilor a milioane de europeni”, a tinut sa sublinieze Verhofstadt.

Guy Verhofstadt a catalogat diferentele dintre propunerile UE pentru cetatenii britanici din Europa si cetatenii UE din Regatul Unit ca fiind “izbitoare”.

Brexit-ul nu va avea loc niciodata! Declaratia a fost facuta de Sir Vince Cable, singurul candidat la conducerea Partidului Liberal Democrat 

Romanii din Marea Britanie vor avea dreptul sa ramana in UK si dupa Brexit. Totusi, ce va fi dupa iesirea Regatului Unit din UE?

“În propunerea UE, poporul britanic și europenii păstrează aceleași drepturi și aceleași niveluri de protecție pe care le dețin în prezent conform legislației europene”, a spus el. “Răspunsul Regatului Unit la propunerea noastră a venit trei săptămâni mai târziu. Era o problema urgenta. Guvernul britanic propune pana la urma ca europenii să obțină statutul de “resortisanți ai țărilor terțe”. Acești cetățeni ar obține mai puține drepturi în Regatul Unit decât primesc cetățenii britanici in întreaga UE”, a completat Verhofstadt.

Citeste si: Ce se va intampla cu beneficiile sociale ale cetatenilor UE din Marea Britanie dupa Brexit

Europenii care au completat formularul de 85 de pagini pentru a-si asigura rezidenta in Marea Britanie dupa Brexit vor trebui sa il completeze din nou

Romanii si cetatenii UE care vor sa ramana in Anglia dupa Brexit vor avea nevoie de o carte de identitate pentru „statut de stabilit”

Drepturile cetatenilor britanici in UE ar putea fi limitate. Masura ar putea fi un raspuns la propunerea Theresey May de a le interzice europenilor sa-si aduca membrii familiei in UK 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.