COMISIA EUROPEANA
Breaking News Externe

UE se pregateste de o cursa cu obstacole: Negocieri Brexit, o confruntare cu Trump pe subiectul taxarii, o eventuala provocare din Italia privind deficitul si reformele critice ale zonei euro

Uniunea Europeana se pregateste pentru o adevarata cursa cu obstacole, in aceasta toamna, cu o agenda politica fierbinte, scrie publicatia electronica Politico. Printre tematicile fierbinti se numara negocierile Brexit, o confruntare cu Donald Trump pe subiectul taxarii, o eventuala provocare din Italia privind deficitul, precum si reformele critice ale zonei euro.

”Politicienii europeni se intorc la lucru in saptamana aceasta, lasand vara anului 2018 in arhiva Instagram. Si au in fata zile innorate – iar aceasta nu doar ca urmare a planului de a pune capat orei de vara, unul dintre putinele rezultate concrete pe agenda de lucru a Comisiei.

Liderii UE se vor reuni in curand pentru un summit la Salzburg, Austria, pentru a aborda problema delicata a migratiei. Si este doar unul dintre punctele sensibile pe care blocul comunitar le are de rezolvat inainte de alegerile parlamentare europene din luna mai.

Ar mai fi negocierile Brexit, urmatorul buget multianual al UE, o eventuala provocare din Italia in ceea ce priveste deficitul, reformele critice ale zonei euro, o confruntare cu presedintele Donald Trump pe tema taxarii – oricare dintre aceste probbleme ar putea da, ea singura, dureri de cap.

Exista, intr-adevar, posibilitatea ca problemele mari sa se ciocneasca una de cealalta . Guvernul populist de la Roma, de exemplu, a amenintat ca va respinge acordul final privind bugetul, daca nu va obtine un acord pe migratie. In timp ce, de la Bruxelles, avertismentul a fost clar: totul are efecte asupra tuturor.

In cele din urma, este nevoie de un consens privind revizuirea regulilor de azil ale blocului. Cu toate acestea, disputa politica este atat de acerba, diferentele de vederi dintre unele capitale atat de mari incat exista chiar discutii intre diplomati cu privire la necesitatea rescrierii unor conventii internationale majore privind protectia refugiatilor pentru a facilita returnarea migrantilor in tarile lor de origine .

Provocarea centrala pentru UE in ceea ce priveste planul bugetar urmator, de sapte ani, este daca acordul va putea fi gasit inainte de alegerile din 2019 – asa cum ar dori comisarul pentru buget, Günther Oettinger – sau dupa alegeri, un termen mai realist din punct de vedere politic, deoarece ar fi aprobat de deputatii europeni care vor avea rolul de a supraveghea planul de cheltuieli si nu de cei care pleaca.

Oettinger a cerut recent finalizarea rapida a bugetului, avertizand ca proiectul UE este in pericol mortal”.

Stiri pe aceeasi tema

Engleza va inceta sa mai fie limba oficiala a Uniunii Europene dupa Brexit?

Cristiana Petrariu Bota

MINISTRII DIN GUVERNUL TUDOSE: Pop la Educatie, Tutuianu la Aparare, Marcel Ciolacu intra pe un post nou infiintat de vicepremier

Ioana Badulescu

Mayweather ramane neinvins si dupa meciul secolelor disputat impotriva lui Pacquiao

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult