Brexit - Marea Britanie
Breaking News

UE va semna miercuri acordul post-Brexit cu Marea Britanie. Totul despre noul sistem de imigratie, cate tipuri de vize vor fi introduse in UK si cum se acorda

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si presedintele Consiliului European, Charles Michel, vor semna miercuri, la ora 09.30 (08.30 GMT) acordul post-Brexit incheiat cu Londra, a anuntat marti, pe Twitter, o purtatoare de cuvant a executivului european, relateaza AFP si dpa.

Cele 27 de state membre au deschis marti calea catre aplicarea provizorie a acordului de la 1 ianuarie. Intr-o asa-numita procedura scrisa, niciunul dintre ambasadorii UE nu a obiectat la aplicarea provizorie a acordului, ceea ce face posibila semnarea acordului de catre liderii UE, transmite Agerpres.

Aplicarea provizorie a acordului de ultima ora este necesara pentru ca Parlamentul European urmeaza sa-i dea unda verde in luna ianuarie, intrucat nu a avut timp sa faca acest lucru in decembrie.

Ursula von der Leyen si Charles Michel vor semna acordul miercuri dimineata, potrivit purtatoarei de cuvant a Comisiei, Dana Spinant.

Marea Britanie inregistreaza un record absolut de noi infectari cu SARS-CoV-2….

Potrivit unor relatari din media, documentul semnat va fi transportat in Regatul Unit de Fortele regale aeriene britanice, iar apoi va fi semnat si de premierul Boris Johnson.

Romanii care vor sa se angajeze in Marea Britanie, dupa 1 ianuarie 2021, trebuie sa solicite viza de munca. Cum se acorda si de cate tipuri sunt

Cetatenii romani, la fel ca ceilalti cetateni ai UE, vor trebui sa solicite viza de munca pentru a putea lucra in Regatul Unit de la 1 ianuarie 2021.

Astfel, din 2021, cand se incheie perioada de tranzitie post-Brexit, vizele de munca pentru cetatenii UE vor fi acordate in conformitate cu noul sistem de imigratie bazat pe puncte (PBS – point-based immigration system), creat de autoritatile de la Londra.

Viza de munca pentru cetatenii UE care intentioneaza sa lucreze in Regatul Unit se acorda dupa atingerea unui nivel de 70 de puncte, care reprezinta un total obtinut din indeplinirea unor criterii, potrivit raspunsului oferit de Ambasada Romaniei la Londra agentiei Agerpres.

Primele 50 de puncte se obtin prin indeplinirea urmatoarelor cerinte (obligatorii): 20 de puncte – oferta de munca din partea unui angajator („sponsor”) cu sediul in Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic (Home Office), la nivelul de calificare corespunzator; 20 de puncte – nivelul scolarizarii – minim nivelul RQF3/nivelul A (in Romania, Bacalaureat); 10 puncte – nivelul de cunoastere a limbii engleze – nivelul minim este intermediar B1 (asa cum este definit in Cadrul Comun European de Referinta pentru limbi straine). Detaliile pot fi gasite la adresa: https://www.coe.int/en/web/common-european-framework-reference-languages/table-1-cefr-3.3-common-reference-levels-global-scale.

Celelalte 20 de puncte se obtin prin indeplinirea unor conditii specifice: 20 puncte – salariul minim relevant – 25.600 lire sterline/an sau salariul corespunzator functiei, oricare dintre cele doua este mai mare; locul de munca este intr-un domeniu deficitar pe piata muncii (https://www.gov.uk/government/publications/skilled-worker-visa-going-rates-for-eligible-occupations/skilled-worker-visa-going-rates-for-eligible-occupation-codes); detine diploma de doctorat intr-un domeniu relevant pentru locul de munca.

Reglementarile autoritatilor britanice prevad cateva modalitati (routes), prin intermediul carora cei care doresc sa acceseze piata muncii pot aplica, in functie de calificarile profesionale. Una dintre cele mai comune este aceea pentru lucratorii calificati (SkilledRoute), care prevede o sectiune speciala, dedicata lucratorilor din sanatate si din ingrijiri de sanatate (health&care) si care include anumite facilitati in raport cu cerintele generale pentru lucratorii calificati.

In functie de calificarile profesionale, sistemul de imigratie britanic va oferi mai multe categorii de vize de lucru, dupa cum urmeaza:

Vize pe termen lung:
– vize pentru lucratori calificati (Skilled Worker visa);
– vize pentru lucratori calificati in domeniul sanatatii si ingrijirii (Health and Care Worker visa);
– vize de transfer intern in cadrul companiilor cu filiale in UK (Intra-company visas);
– vize pentru meserii religioase (Minister of Religion visa);
– vize pentru sportivi si antrenori inalt calificati (Sportsperson visa).

Vize pe termen scurt:
– vize pentru lucratori temporari – actiuni caritabile (Charity Worker visa);
– vize pentru lucratori temporari – actiuni creative si sportive (Creative and spoting visa);
– vize pentru lucratori temporari in cadrul schimburilor de experienta guvernamentale (Government authorised exchange visa);
– vize pentru lucratori temporari – activitati in cadrul acordurilor internationale (International Agreement Worker visa);
– vize pentru lucratori temporari – actiuni religioase (Religious Worker visa);
– vize pentru muncitorii sezonieri la ferme (Seasonal Worker visa).

Schema de vize pentru mobilitatea tinerilor (Youth Mobility Scheme visa)
Vize pentru inovatori, investitori, dezvoltatori de afaceri si profesionisti de elita (talent). Pentru aceasta categorie de vize nu exista necesitatea obtinerii unui certificat de sponsorizare:
– vize pentru inovatori (Innovator visa);
– vize pentru infiintare Start-up (Start-up visa);
– vize destinate aplicantilor cu recunoastere universala in lumea academica, cultura si arta, cercetare, tehnologie digitala (Global Talent visa);
– vize pentru investitori (Investor visa)

In ceea ce priveste muncitorii sezonieri, Regatul Unit nu a definitivat deocamdata conditiile de acces, urmand ca acest lucru sa se intample in perioada urmatoare.

Pentru informatii generale privind noua politica de imigratie a Regatului Unit, inclusiv cerintele pentru lucratori, poate fi accesata adresa https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro.

Cererile de viza se depun de regula online. Clarificari privind procedura aplicabila pot fi gasite la adresa:
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/941372/6.7031_HO_PBIS_Guidance_Re-Brand_Updates_Application_Final_2_.pdf.

La 1 ianuarie 2021 se incheie perioada de tranzitie de dupa retragerea din Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord devine tara terta, ceea ce inseamna ca vor interveni schimbari in relatiile de calatorie, munca, studiu, comert si alte domenii.

Cetatenii romani care doresc sa vina in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2021 (la munca, la studii sau in vizita) trebuie sa se informeze in prealabil din surse oficiale, precizeaza Ambasada, adaugand ca le sta la dispozitie cu informatii sau raspunsuri.

Articole asemănătoare

Guvernul Ciolos a depus juramantul la Cotroceni, dupa ce a primit votul de incredere in Parlament

Lucy Ionesco

Puiu Popoviciu a fost retinut la Londra de Politia Metropolitana si ulterior pus in libertate dupa plata unei cautiuni de 200.000 lire

Ioana Badulescu

La multi ani, Romania! Parada militara de Ziua Nationala, o impresionanta desfasurare de forte cu 3.500 de militari romani si straini, masini si avioane de lupta

Lucy Ionesco