Un brad de pe vremea lui Mihai Viteazul din judetul Sibiu poate fi votat Arborele European al anului 2020

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 23, 2020 19:30

Un brad de pe vremea lui Mihai Viteazul din judetul Sibiu poate fi votat Arborele European al anului 2020

Un brad urias de pe vremea lui Mihai Viteazul din Muntii Cibinului poate fi votat „Arborele European” al anului 2020 incepand cu data de 1 februarie. Bradul apartine de localitatea Gura Raului, judetul Sibiu, iar povestea lui este fascinanta. 

Alaturi de bradul urias din Romania, in cursa mai sunt alti 14 copaci din Europa. Bradul urias de la Gura Raului a deja inclus in finala competitiei „Arborele European” al anului 2020, organizata de Environmental Partnership Association (EPA). 

Pe site-ul EPA se arata ca Bradul Urias este singurul copac propus din Romania care concureaza cu alti 14 copaci legendari din Cehia, Croatia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Marea Britanie, Spania, Federatia Rusa, Belgia, Irlanda, Italia, Olanda, Bulgaria si Ungaria.

Castigatorul competitiei “Arborele European al anului 2020” va fi desemnat de votul oamenilor. Astfel, cei care doresc sa voteze bradul urias de la Gura Raului o pot face, incepand cu 1 februarie, pe site-ul treeoftheyear.org.

Legenda bradului secular este extrem de interesanta. Se spune ca in vremuri de demult, pe valea Cibinului, traia un pastor care avea 10 oi.

Intr-o zi, cand nori grei se adunara pe Muntii Cindrelului si mare furtuna se porni, pastorul a adapostit oile sub coroana unui brad si a adormit. Cand s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile disparusera.

Pastorul l-a rugat pe Dumnezeu, sa-i gaseasca animalele pierdute. Dupa ce si-a lasat durerea in mainile lui Dumnezeu, pastorul a adormit din nou si a visat ca bradul crescuse foarte inalt si gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tanarul se urca in varful bradului si vazu oile.

Intors acasa, ciobanul i-a povestit mamei miracolul, iar satenii au hotarat sa ocroteasca bradul legendar.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.