Un cod de etica in stiinta, pe masa discutiilor la intalnirea World Economic Forum de la Davos
IT/Stiinta

Un cod de etica in stiinta, pe masa discutiilor la intalnirea World Economic Forum de la Davos

Elaborarea unui cod de etica in stiinta s-a aflat pe masa discutiilor la intalnirea World Economic Forum desfasurata zilele trecute la Davos. Oamenii de stiinta tin cont de etica in activitatea lor profesionala si tocmai de aceea stabilirea unui cod de etica general valabil in cercetare ar uni idei si perspective.

Reuniunea de la inceputul acestui an a avut un scop declarat. Acela de a putea modela viitorul prin co-design, co-creatie si, foarte important, prin colaborare”. Tema reuniunii din acest an a fost „Crearea unui viitor comun intr-o lume fracturata”, iar discutiile s-au axat pe „Cod de etica pentru stiinta”.

Inca nu s-a adoptat un document acceptat la scara larga de mediul academic international, dar tinerii cercetatori au spart gheata. Comunitatea tinerilor oameni de stiinta din cadrul World Economic Forum a elaborat un Cod de etica, in baza unui document definitivat in 2016 cu cei mai buni oameni de stiinta si eticieni.

Citeste si: Clasamentul celor mai puternice branduri din lume. Amazon face un salt spectaculos in 2018

Codul are la baza sapte principii, printre care adevar, mentorat si responsabilitate. Obiectivul este de a uni opinii si perspective in slujba stiintei.

Moderatorul Phillip Campbell a subliniat ca aceste principii pot parea usor de atins, dar sunt provocari foarte mari, de fapt. „Totul pare destul de simplu, dar pentru a le pune in aplicare este nevoie de sprijin structural”, a spus Campbell.

In cadrul discutiilor de grup, mai multi academicieni si-au exprimat preocuparile si ezitarile. Spre exemplu, un academician nu a fost de acord cu denumirea de „principii” a celor sapte reguli enumerate de tinerii cercetatori. Un alt participant la reuniunea de la Davos s-a aratat sceptic ca cele sapte principii vor fi realizabile, afirmand ca „a fi mentor” nu trebuie sa fie o regula obligatorie pentru un om de stiinta.

Gabriela Hug, cercetator la Zurich, a mentionat ca grupul de tineri cercetatori a colaborat cu mai multi oameni de stiinta pentru fiecare din cele sapte principii stabilite. Ea a mentionat ca motivația globala pentru stabilirea unui Cod de Etica este si digitalizarea, care are un impact major asupra stiintei, cu un aflux de date venit din toate tipurile de surse. Cu alte cuvinte, stiinta a fost perturbata de social media si de internet in general, schimbarile fiind foarte rapide.

Articole asemănătoare

Vaccinul impotriva coronavirusului dezvoltat de Israel cu Johnson & Johnson a intrat in ultima etapa a studiilor clinice 

Lucy Ionesco

NASA a dat publicitatii imagini cu cometa 2I/Borisov, venita din afara Sistemului nostru Solar

Lucy Ionesco

The Guardian isi retrage publicitatea distribuita prin Google si YouTube

Lucy Ionesco