Remus Cernea
Politica

Un deputat vrea sa salveze un castan din Constanta

Un deputat vrea sa salveze un castan din Constanta, pe motiv ca taierea acestuia reprezinta „o crima impotriva mediului”. Este vorba despre deputatul de Constanta Remus Cernea (Partidul Verde), care sustine ca se „pune la cale o crima impotriva mediului”, referindu-se la taierea unui castan programata pentru vineri dimineata. 

Remus Cernea sustine ca taierea acestuia este ilegal, deoarece Agentia pentru Protectia Mediului Constanta nu a emis avizul necesar. Mai mult, deputatul Cernea a lansat un apel catre cetateni sa vina vineri dimineata „pentru a apara castanul”, adresand totodata un apel Primariei Constanta „sa stopeze acest abuz”.

Va prezentam mai jos comunicatul de presa al deputatului Cernea:

„Intr-un oras vaduvit de spatii verzi se pune la cale o noua crima impotriva mediului: vineri (7 august) dimineata, la prima ora (8.00 – 9.00) este anuntata taierea ilegala, de catre reprezentanti ai primariei, a unui castan din bulevardul Lapusneanu nr. 107, bl. LV40, sc.A (zona Dacia).

„Vina” copacului este ca a crescut si a oferit umbra si oxigen, timp de decenii, cetatenilor unui bloc care are nesansa de i se amplasa acum la parter, o firma ai carei patroni par sa fie lipsiti de preocuparea pentru protectia mediului. Aceasta firma si-a amenajat intrarea fix in dreptul respectivului copac. Evident ca ar fi putut sa faca altfel ceea ce arata ca de la inceput s-a planuit taierea acelui copac! Insa uciderea castanului este inacceptabila si nejustificata daca se tine cont de lege si de respect pentru spatiile verzi.

In Germania, taierea unui astfel de copac ar iesi din discutie, iar daca, totusi, s-ar intampla, ea s-ar solda cu pedepse penale pentru autori. In Romania, probabil prin spaga data unor functionari iresponsabili din cadrul primariei Constanta, exista riscul ca acest abuz sa se petreaca.

Agentia pentru Protectia Mediului Constanta nu a emis avizul cerut de lege pentru taierea castanului si bine a facut! Acest aviz este obligatoriu conform Legii nr. 88/2014 (intrata in vigoare in iulie 2014) pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor care, la Art. l12 alin. 6 prevede ca: „Deciziile luate la nivelul administratiilor publice locale de taiere a arborilor sanatosi din spatiile verzi, astfel cum sunt definite la art. 3, aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun in aplicare numai dupa obtinerea avizului emis de agentiile judetene pentru protectia mediului, respectiv a municipiului Bucuresti.”

Adresez un ultim apel Primariei Constanta sa stopeze acest abuz si sa crute castanul! In cazul in care primaria va insista sa comita aceasta ilegalitate, cer Parchetului Constanta sa se autosesizeze si sa ii cerceteze penal pe cei responsabili.

Am apelat la Garda de Mediu Constanta si am primit numarul de inregistrare pentru sesizare 253 F 05.08.2015 plus promisiunea ca vineri dimineata, reprezentantii institutiei vor fi la fata locului pentru a preintampina comiterea unui abuz si a-i sanctiona pe cei responsabili.

Sugerez firmei care face demersuri pentru infaptuirea acestei crime de mediu ca pierderile de imagine si, eventual, efectele legale pe care le va avea de pe urma comiterii unei astfel de fapte vor fi incomensurabile. Mult mai inteligent ar fi sa integreze acel copac intr-un mod armonios cu intrarea, eventual utilizand castanul intr-un mod ingenios ca un element de atractie si de reper, care sa demonstreze respectul firmei pentru spatii verzi si protectia mediului. Prezenta copacului ar fi un element de unicitate care ar atrage multa publicitate pozitiva firmei!

Ii invit pe cetatenii din zona sa fie prezenti la fata locului, vineri dimineata incepand cu ora 8.00 pentru a apara castanul si principiile necesare intr-o societate civilizata de protectie a spatiilor verzi dintr-un oras. Eu voi fi acolo, langa castan!”

Related posts

Cine va fi premierul propus de PSD dupa alegerile parlamentare

Lucy Ionesco

Alina Tarcevschi, numita de Gabriela Firea sef de cabinet la Primaria Capitalei

Lucy Ionesco

Premierul Dancila dupa intalnirea cu ambasadorul Hans Klemm: Am pus problema ca Romania sa devina producator de armament pentru intreaga zona

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult