IT/Stiinta

Un material din care se pot realiza oase artificiale, dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea din Craiova

Cercetatorii de la Universitatea din Craiova au dezvoltat o inventie cu potential urias. Acestia au dezvoltat un material extrem de usor de modelat, din care se pot realiza oase artificiale. Inventia este brevetata, insa pentru a fi dezvoltata la scara larga are nevoie de investitori, transmite TVR Craiova.

Materialul biocompozit dezvoltat la Craiova arata ca o pastila oarecare. Foarte usor de modelat, materialul poate fi folosit pentru repararea oricarui defect osos grav si este o alternativa la protezele metalice folosite in prezent.

Format din pulberi metalice si ceramice, poate fi folosit pentru recontructia oaselor maxilo – faciale, craniene si in ortopedie. Materialul din care se pot realiza oase artificiale nu produce in timp o uzura a osului natural asa cum se intampla cu protezele pe baza de titan. In plus se comporta foarte asemanator unui os natural si permite o prelucrare mecanica usoara.

Prinderea dintre os si grefa de material biocompozit a fost testata de specialistii de la Facultatea de Mecanica din Craiova. Se asteapta investitori pentru producerea la scara larga a materialului.

Fractura osoasa este una dintre cele mai raspandite probleme la nivel mondial, intr-o anumita masuta cauzata si de imbatranirea rapida a populatiei. Cercetatorii din intreaga lume s-au concentrat pe regenerarea osoasa, iar abordarile biomimetice ale realizarii implanturilor artificiale au dat sperante. Totusi, procesul de vindecare era influentat de interactiunea cu materialul implantului, respectiv de arhitectura osului natural. Cercetatorii craioveni au reusit sa depaseasca aceasta problema, materialul fiind biocompatibil.

Reusita cercetatorilor din Craiova marcheaza, astfel, un progres semnificativ in dezvoltarea materialelor pentru fabricarea structurilor osoase artificiale.

Materialul brevetat de cercetatorii din Craiova este format din pulberi metalice si ceramice biocompatibile si poate fi turnat in orice forma, reusind o integrare foarte buna cu osul sanatos.

“Este format din pulberi metalice si ceramice, biocompatibile. De exemplu, hidroxiapatita nanometrica, pulberi de hidrura de titan micronica care se amesteca cu lianti si agenti de spumare astfel incat materialul nou generat capata o forma si o geometrie speciala”, a explicat Oana Gingu, cercetator la Universitatea din Craiova.

“Poate fi turnat in orice forma. Asta e un mare avantaj pentru ca se pliaza pe defectul osos, il poate umple foarte bine. Dupa care, faptul ca se integreaza foarte usor, adica se uneste cu osul care este ramas, osul sanatos”, precizeaza Veronica Mercut, profesor medicina dentara in cadrul UMF Craiova.

 

 

 

 

Stiri pe aceeasi tema

Cercetatorii de la Universitatea din Hong Kong, despre primul caz de reinfectare cu noul coronavirus: Virusul este „in mod clar diferit”, nu este o reaparitie. Ce spune OMS

Cristiana Petrariu Bota

Orbita Pamantului a devenit cea mai mare groapa de gunoi a omenirii. Viitoarele lansari spatiale, in pericol din cauza gunoiului spatial

Cristiana Petrariu Bota

AeroMobil va livra primele masini zburatoare in 2020

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult