11.4 C
România
20 octombrie 2020
FMI atrage atentia asupra riscurilor care planeaza asupra economiei mondiale si sistemului financiar
Economie

Un nou acord cu FMI, anuntat de Ministerul Finantelor

Romania va solicita incheierea unui nou acord cu FMI in 2015, a anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a mai precizat ca negocierile se vor concentra mai degraba pe implementarea reformelor structurale decat pe deficitul bugetar. In ciuda acestui anunt, premierul Victor Ponta a declara, tot marti, ca Romania nu va incheia un nou acord cu FMI.

Economia romaneasca a fost sustinuta de mai multe acorduri convenite cu FMI si Comisia Europeana dupa 2009, ultimul expirand in luna septembrie a acestui an.

‘Cu siguranta vom solicita in mod oficial FMI, in cursul acestui an, sa demaram negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi incheiat si fara participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite’, a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor a mai spus ca, in prezent, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in calcul majorarile de salarii planificate in sectorul public. Chiar daca sunt incluse si aceste majorari, deficitul bugetar va fi mai mic de 3%, a subliniat Eugen Teodorovici.

Incepand din 2009 si pana in prezent, Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei.

Ultimul acord cu FMI, incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni, a avut o valoare de doua miliarde de euro insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare. Acesta a fost cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.

Stiri pe aceeasi tema

Banca Transilvania a avansat negocierile pentru preluarea Bancpost

Cristiana Petrariu Bota

Grupul Mol are in prezent 189 de unitati de distributie carburanti in Romania

Corina Alexandru

Ministrul de Finante: Statul nu doreste sa confiste sumele de peste 2.000 de euro trimise din diaspora

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult