Un nou numar de urgenta va fi disponibil de joi, pe langa 112
Social

Un nou numar de urgenta va fi disponibil de joi, pe langa 112

Un nou numar de urgenta va fi disponibil, teoretic incepand de joi, in afara de numarul 112. Noul numar de urgenta este 113 si va putea fi folosit doar de persoanele cu deficiente de auz sau vorbire, adica de surdo-muti sau hipoacuzici. Folosirea cu rea-vointa a acestui numar atrage amenzi considerabile. 

Legea va intra in vigoare de joi, 11 iunie 2015, iar potrivit acesteia, persoanele care au dizabilitati de auz si/sau vorbire vor putea sa foloseasca numarul unic 113 pentru mesajele asociate apelurilor de urgenta.

Atentie! Desi legea va intra in vigoare joi, serviciul NU va fi functional din aceeasi zi. Implementarea serviciului va fi facuta in perioada urmatoare.

Legea nr. 132/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 401 din 8 iunie si va intra in vigoare joi.

Documentul prevede ca persoanele cu dizabilitati de auz si/sau vorbire vor putea sa foloseasca gratuit numarul unic 113 pentru SMS-urile asociate apelurilor de urgenta.

Potrivit legii, un SMS asociat unui apel de urgenta va fi considerat „orice mesaj scurt, transmis ulterior unui apel de urgenta, privind aceeasi situatie de urgenta, catre Serviciul de urgenta 112, de o persoana cu dizabilitati de auz si/sau vorbire inregistrata la administratorul SNUAU (Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta – n.r.), care necesita actiunea agentiilor specializate de interventie”, asa cum scrie in noul act normativ.

Totusi, persoanele cu dizabilitati vor putea sa foloseasca numarul 113 doar dupa o inregistrare prealabila a propriului numar de telefon in baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenta.

Atentie! Persoanele care vor transmite cu rea-vointa, in mod repetat, SMS-uri la acest numar vor risca sa fie amendate cu o suma cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei. Aceeasi sanctiune se va aplica si pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

 

Stiri pe aceeasi tema

Romanii din China au ajuns pe Aeroportul Otopeni, autoritatile i-au trecut printr-un culoar special

Cristiana Petrariu Bota

Planorul disparut n-a fost gasit nici dupa 5 zile

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Sanatatii lanseaza 5 programe nationale de screening finantate din fonduri nerambursabile

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult