medici in spitale
Social

Un pacient cu arsuri pe 70% din corp nu a putut fi transferat la un spital din Belgia pentru ca actele medicale au fost traduse gresit

Un pacient cu arsuri pe 70% din corp, internat la Spitalul Universitar din Bucuresti, nu a putut fi transferat la un spital din Belgia pentru actele medicale au fost traduse gresit. Barbatul asteapta de doua zile sa fie transferat in strainatate pentru a fi salvat, insa procedurile sunt blocate deocamdata in hartii, transmite Digi 24. Cadrele medicale sunt in discutii si cu spitalul AKH din Viena, insa problema tine de birocratia procedurilor de transfer a marilor arsi. Un fost pacient Colectiv sustine ca un act normativ in acest sens nu a mai fost publicat in Monitorul Oficial, desi in urma discutiilor au fost puse pe hartie reglementarile necesare.

Un spital din Belgia a acceptat sa-l primeasca, insa un document medical tradus incorect il tine blocat la Spitalul Universitar din Capitala. Tanarul a suferit arsuri grave si politraumatisme dupa ce s-a electrocutat.

Initial, transferul sau la un spital din Belgia a fost refuzat intrucat in documentele traduse din romana in engleza starea lui de sanatate era prezentata ca fiind si mai grava. Documentele medicale vor fi refacute si retrimise la clinica din Belgia.

Nelu Tatar, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat la Digi24 ca medicii de la centrul de arsi din Bruxelles inca analizeza cazul.

„Aseara am avizat transferul in strainatate. Discutiile sunt cu centrul de arsi din Bruxelles, care fiind un caz de politrauma, inca analizeaza acceptul. Suntem in discutii si cu AKH din Viena. Acceptul nostru pentru transferul in strainatate este dat. Mai ramane se obtinem acceputul uneia dintre cele doua clinici”, a spus secretarul de stat.

Anul trecut, supravietuitorii incendiului din Clubul Colectiv au vorbit cu Sorina Pintea, ministru al Sanatatii la acea vreme, in legatura cu simplificarea procedurilor de transfer a marilor arsi. Un act normativ in acest sens nu a mai fost publicat in Monitorul Oficial.

Mihai Grecea, unul dintre supravietuitorii incendiului din Colectiv, spune ca pacientul nu a putut fi transferat din cauza birocratiei.

„Desi anul trecut am ajuns cu Ministerul Sanatatii, dupa un an de parlamentari, la un acord si a fost elaborat un mecanism de transferare in strainatate a pacientilor cu arsuri grave care nu pot fi tratati in Romania, ordinul de ministru, aprobat de Sorina Pintea, nu a mai fost publicat niciodata in Monitorul Oficial pentru ca nu a avut si restul de semnaturi de pe traseul de avizare. A picat guvernul, a picat si OMS-ul, adica n-a mai apucat sa fie dat. Suntem exact in situatia de la Colectiv in privinta transferurilor arsilor. Totul e in pixul ministrului bolii si al secretarilor sai de stat”, a afirmat Grecea.

Potrivit acestuia, pacientul ar fi trebuit transferat de la inceput in strainatate: „Spitalul din Belgia a inteles ceva gresit din traduceri – traducerile ar fi trebuit facute la centrul operational, de specialisti, nu de rude”.

Stiri pe aceeasi tema

DNA ancheteaza votul din Diaspora. Au fost depuse peste 40 de plangeri privind obstructionarea dreptului la vot

Cristiana Petrariu Bota

Institutul Cantacuzino va reveni pe piata europeana de imunologie, urmand a relua productia de vaccinuri din 2019

Ioana Badulescu

Coronavirus in Romania: Bilantul cazurilor noi ramane ridicat, trei dintre pacientii decedati nu aveau alte boli

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult