Proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc a fost respins in Senat, dupa ce trecuse tacit de Camera Deputatilor
Politica

Un proiect de lege va elimina mai multe taxe nefiscale, inclusiv pentru timbrul de mediu, cazierul fiscal si taxe la Registrul Cometului

Un proiect de lege depus in Parlament ar putea elimina mai multe taxe nefiscale, printre care timbrul de mediu, taxa pentru cazierul fiscal, taxa radio-tv, taxe la Registrul Cometului sau taxa pentru pierderea sau modificarea actelor. Initiativa a fost depusa la Senat de Liviu Dragnea si, daca ar fi adoptata, atunci s-ar elimina nu mai putin de 102 taxe nefiscale.

Proiect de lege vizeaza eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Printre taxele care ar urma să fie eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Actul legislativ a intrat luni în Biroul Permanent al Senatului. Dragnea a explicat ca documentul prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale care au un impact bugetar foarte mic, sub 0,1% din PIB.

Vezi si: ANAF, anunt pentru contribuabilii care nu depun la termen declaratia de inregistrare fiscala ca platitori de impozit pe salarii

„Am depus astăzi, cu dorinţa ca acest proiect de lege să intre în vigoare în acest an, astfel încât de la 1 ianuarie 2017 102 taxe nefiscale să fie eliminate. Vorbim de peste 50% din taxele nefiscale pe care le plătesc cetăţenii români şi o valoare de peste 80% a acestora. Dincolo de valoare, de număr, este vorba de o cantitate de timp uriaşă pe care o pierd românii pentru a plăti aceste taxe, unele care sunt foarte mici şi, de asemenea, nervii şi umilinţa pe care mulţi dintre cetăţenii români, aproape toţi, o simt atunci când trebuie să meargă din ghişeu în ghişeu”, a subliniat liderul PSD.

Liderul social-democrat a tinut sa sublinieze ca de multa vreme „sistemul public a tot inventat taxe mici sau mari, în condiţiile în care nici măcar nu aduc un mare beneficiu la bugetul de stat, ci doar enervează cetăţenii”.

În privinţa taxei radio tv, Dragnea a precizat că atât SRR cât şi SRTV vor fi plătite de la bugetul de stat. „Nu vor rămâne aceste instituţii fără buget”, a spus el.

Prevederea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cuprinsă şi în programul economic de guvernare al PSD, preconizează, de la 1 ianuarie, un impact „foarte mic”, de 0,1% din PIB.

Iti recomandam sa citesti si: Fiscul explica ce categorie de contribuabili poate beneficia de deducerea personala

ANAF, informatii de ultima ora privind simplificarea procedurilor din zona de TVA, inclusiv la codul de TVA

Infiintarea unei firme, fara birocratie! A aparut platforma prin care iti faci firma de pe calculator sau telefon

Articole asemănătoare

Ce a discutat Iohannis cu sindicatele la Cotroceni

Lucy Ionesco

Mirela Calugareanu este noul presedinte al ANAF. Premierul l-a demis pe Bogdan Stan, apropiat al firmei Tel Drum

Delia Ion

Ministrul Tudorel Toader il acuza pe Dacian Ciolos ca a adoptat o ordonanta in doar trei zile privind protocolul SRI – Parchetul General, fara avizul CSM

Ioana Badulescu