Medicii, obligati la garzi de 48 de ore. Este asteptata o noua greva generala in sanatate: Este o prevedere abuziva
Social

Un proiect de lege care creste varsta de pensionare a medicilor pana la 67 de ani starneste revolta

Un proiect de lege care creste varsta de pensionare a medicilor pana la 67 de ani, indiferent de sex si pana la 75 de ani, pentru cei care lucreaza in unitatile sanitare cu deficit de personal, starneste revolta medicilor. Documentul a fost postat pe siteul Ministerului Sanatatii, la rubrica Transparenta Decizionala, pe 4 noiembrie, in ultima zi de mandat a ministrului demis, Sorina Pintea.

Livia David, medic la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Craiova si unul dintre initiatorii memoriului semnat de peste 2.000 de medici, in care se cere ca garzile medicilor sa fie recunoscute ca vechime in munca, solicita noului ministru al Sanatatii, Victor Costache, retragerea si renuntarea la acest proiect de lege.

“Noi, dimpotriva, ne dorim ca cei care au facut garzi sa poata sa se pensioneze cu cativa ani mai devreme. Noi am fost socati de acest proiect care a aparut luni pe site-ul ministerului.”, spune dr. Livia David.

Potrivit medicului, acest proiect a mai fost publicat pe siteul ministerului in urma cu doi ani, insa a fost retras la protestele sindicatelor si societatii civile, pentru ca are principii de neconstitutionalitate grave. “Documentul vine in contradictie flagranta cu nevoile sistemului sanitar actual, in conditiile in care obligi medicii sa ramana in campul muncii pana la varsta de 67 de ani, indiferent de activitatea si specialitatea pe care o au creezi deja niste discrepante enorme intre cei care doresc sa faca asta si cei care nu doresc, pentru ca, efectiv nu mai pot face asta. Noi vorbim aici de specialitati care au efectuat garzi, cele care sunt in linia intai, ne prelungeste perioada de cotizare, ganditi-va, eu voi avea la momentul acela 43 de ani de cotizare numai din contractul de baza. Daca mai adaugam inca 7 sau 9 ani din contractul de garzi, deja facem 50 de ani de cotizare in sistemul public de pensii. Este absolut anormal sa fim discriminati fata de alte meserii. Noi, dimpotriva, ne dorim ca cei care au facut garzi sa poata sa se pensioneze cu cativa ani mai devreme. Noi am fost socati de acest proiect care a aparut luni pe site-ul ministerului.”, a spus la RFI, medicul Livia David care a adaugat ca „acest proiect trebuie discutat cu foarte mare seriozitate si nu pentru niste grupuri de interese”.

Image source:
siteul Ministerului Sanatatii
Prelungirea perioadei de activitate a medicilor va inchide portile tinerilor medici, avertizeaza dr. Livia David, care solicita Colegiului Medicilor din Romania „sa se pozitioneze absolut neutru vizavi de aceasta problema”.

“Nu inteleg cum crede Romania ca va tine in tara tinerii rezidenti, tinerii specialisti, in conditiile in care locurile in spitale vor fi ocupate 20 de ani de aici incolo de aceleasi persoane. Nu intelegem care este ratiunea pentru care a fost stabilita o astfel de limita…Inteleg ca exista zone defavorizate, dar este logic sa ducem acolo personalul tanar, oameni pentru care exista destul de multe posibilitati in strainatate”, argumenteaza medicul.

43 de medici romani au murit subit, in ultimii ani, in timpul garzilor sau al orelor de lucru, potrivit unei liste postate, anul trecut, pe Facebook de medicul Livia David.

Livia David a lansat un apel ca legea sa fie modificata in asa fel incat orele de garda ale medicilor sa fie considerate vechime in munca, lucru care nu se intampla in prezent: „Nu cerem favoruri, nu cerem pensii speciale la 45-50 de ani.”, a precizat medicul.

 

Related posts

Romanii care pleaca in strainatate pentru mai mult de 6 luni risca sa fie amendati daca nu trimit notificare la ANAF

Ioana Badulescu

TOLO: Synevo a folosit dezinfectanti diluati in Romania! Compania de analize medicale are 2,7 milioane clienti

Lucy Ionesco

Armata Romana si-a stabilit lista de prioritati pentru inzestrarea cu tehnica de lupta. Ce prevede Cartea Alba a Apararii

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult