16.1 C
România
12 septembrie 2024
Social

Un sfert din mierea de pe piata internationala este falsificata. Cum se falsifica mierea de albine

Un sfert din mierea de pe piata internationala este falsificata. O spune presedintele Federatiei Internationale a Asociatiilor de Apicultori (APIMONDIA), Philip McCabe, prezent pentru prima data in Romania la un targ de profil, transmite Agro TV. Cum se falsifica mierea de albine, aflati in cele ce urmeaza. 

McCabe a declarat la Blaj, la „Sarbatoarea Mierii”: „Este o problemă foarte mare. Din păcate, trebuie să spunem că, la ora actuală, ceea ce constatăm este că 20 — 25% din piața internațională a mierii are miere falsificată”.

Philip McCabe a declarat ca unele companii își hrănesc albinele și folosesc, pentru a fabrica mierea, de fapt, zahăr din trestie de zahăr, tot felul de arome, de coloranți și fac astfel siropuri. „Din fericire, ambalatorii de miere cunosc și dispun de toată tehnologia de identificare a acestor falsificări și se mai poate preveni acest lucru. De fapt, secretul unei mieri bune este mierea locală”, a afirmat președintele APIMONDIA.

McCabe s-a arătat încântat de tehnologia care se aplică pentru testarea mierii la un procesator din Blaj, el exprimându-și speranța ca peste tot să se întâmple acest lucru, potrivit Agro TV. Președintele APIMONDIA a menționat că mierea trebuie să aibă obligatoriu polen.

„Aș vrea să vă vorbesc și de mierea de Manuka. (…). Din păcate, producția reală de miere de Manuka în Noua Zeelandă nu depășește 1.700 de tone. În ciuda acestui fapt, în Marea Britanie se vând cel puțin sub această etichetă 1.900 de tone de miere de Manuka, iar în lumea întreagă peste 10.000 de tone”, a declarat McCabe.

Potrivit acestuia, diferența este, de fapt, un amestec. „Iei doar un butoi cu Manuka și vreo 40 de altele și le amesteci și ai un pic de Manuka în ea, dar nu e vorba de miere de Manuka. Este o mare problemă”, a susținut Philip McCabe.

Președintele APIMONDIA recomandă ca atunci când se dorește să se consume o miere adevărată să se cumpere de la procesatori de genul celui din Blaj și de la cei care participă la târguri cum este „Sărbătoarea mierii”.

Peste 10.000 de vizitatori sunt așteptați sâmbătă și duminică la Blaj la cel mai mare târg apicol din România, unde participă 150 de expozanți din 20 de țări.

Cum recunoscti mierea contrafacuta

Mierea falsificata reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate. Mierea contrafacuta nu prezinta nicio aroma, poate fi separata in straturi si este limpede, fara pic de impuritati. Mierea naturala are o aroma specifica, ofera o senzatie fina cand este inghitita, se prelinge si prezinta impuritati naturale: polen, microparticule de ceara si uneori propolis.

De asemenea mierea de albine naturala se cristalizeaza. Daca ati cumparat miere si dupa 2-3 luni nu are mici cristale, este foarte posibil ca aceasta sa fi fost contrafacuta. Mierea poate redeveni fluida daca este pusa in apa calda, maximum 40 de grade. Daca temperature apei este mai mare isi pierde din proprietati. Insa nici aceasta proba nu este infailibila. Intr-adevar, mierea care zahariseste este de calitate si are aceleasi proprietati ca mierea lichida, insa aceasta nu inseamna ca mierea care isi pastreaza consistenta fluida nu este naturala. Cristalizarea mierii (sau zaharisirea) depinde de raportul dintre continutul de fructoza si glucoza din miere.

O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.

Se poate turna o linguriță de miere pe o hârtie de sugativă sau de filtru de cafea, iar dacă mierea se absorbe imediat, atunci ea nu este 100% naturală. Cea care este produsă doar din munca albinelor nu va fi absorbită de sugativă.

Articole asemănătoare

Doctorul Mihail Staniloiu a murit la varsta de 74 de ani. Povestea de viata a medicului chirurg este impresionanta

Delia Ion

Iulian Mincu, fost ministru al Sanatatii si fondator al Institutului Paulescu, a murit

Lucy Ionesco

Ministerul Transporturilor face verificari la TAROM

Lucy Ionesco