Intrebari si raspunsuri privind izolarea in perioada pandemiei de Coronavirus. Ce masuri trebuie sa respectam in perioada sarbatorilor
Breaking News

Un spray nazal care ar fi capabil de prevenirea infectiei cu coronavirus, dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Birmingham

Un spray nazal care ar fi capabil de prevenirea infectiei cu coronavirus, precum si impiedicarea transmiterii virusului de la purtator, a fost dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Birmingham, transmit agentiile de presa de peste Ocean.

Studiul inca nu a fost evaluat de alti specialisti din domeniu. Sprayul prinde si acopera virusul inauntrul nasului, de unde poate fi eliminat prin suflarea nasului sau inghitire.

Avand in vedere ca virusul este prins de spray, aceasta previne inhalarea de catre corp, asa ca orice particule virale care trec de la o persoana la alta prin stranut sau tuse, aceea din urma este mai putin probabil sa fie infectata de particule active de virus, potrivit cercetatorilor.

Profesorul Liam Grover, unul dintre principalii autori ai studiului, a declarat: “Desi nasurile noastre filtreaza mii de litri de aer in fiecare zi, nu prea exista o protectie fata de infectie, iar majoritatea virusurilor din aer sunt transmise prin pasajul nazal. Sprayul pe care l-am conceput ofera acea protectie dar poate preveni si trecerea virusului de la o persoana la alta”.

Echipa si-a propus sa creeze un spray care poate acoperi interiorul nasului in mod egal si sa ramana acolo unde a fost pulverizat.

Potrivit documentelor de analiza, este compus din doi polimeri polizaharidici. Unul este un agent antiviral denumit caragenan, care este folosit in mod obisnuit in mancare, ca agent de ingrosare. A doua este o solutie numita gelan, care a fost aleasa datorita abilitatii sale de a se lipi de celule din interiorul nasului.

Experimentele din laborator ce au folosit culturi de celule au aratat ca sprayul a prevenit infectia pana la 48 de ore.

Cercetatorii spun ca aplicarea in mod regulat a sprayului ar putea reduce semnificativ transmiterea bolii, si cred ca ar putea fi in mod special folositoare in zone unde aglomerarea poate fi mai putin evitata, precum in timpul unui zbor sau in clasa.

Un purtator de cuvant al Universitatii din Birmingham a declarat pentru Sky News ca “nu exista o finantare specifica” pentru proiect, insa cercetatorii “au lucrat la fomulari pentru picaturi pentru ochi care erau finantate prin Consiliul de Cercetare Medicala si Institutul National pentru Cercetare a Sanatatii”.

„Au putut sa aplice ce au invatat in acel domeniu pentru dezvoltarea pulverizatorului”, a adaugat acesta.

Richard Moakes, coautor al cercetarii, a spus: “Pulverizatorul este facut din produse deja disponibile care sunt folosite in produse alimentare si medicamente, si am construit intentionat aceste conditii in procesul nostru de design. Asta inseamna ca, cu partenerii adecvati, am putea incepe productia in masa in cateva saptamani”.

„Astfel de produse nu inlocuiesc masurile existente precum purtarea mastii si spalarea mainilor, care vor continua sa fie vitale in prevenirea raspandirii virusului. Ceea ce insa va face acest spray este sa adauge un al doilea strat de protectie pentru a preveni si incetini transmisia virala”, a mai spus cercetatorul.

 

Articole asemănătoare

China a facut primele declaratii despre numarul medicilor loviti de coronavirus. Sase cadre medicale au murit

Lucy Ionesco

Razvan Sava sustine ca a gasit dezastru la Primaria Bucuresti. Ce spune despre o eventuala candidatura la Primaria Sectorului 4

Lucy Ionesco

Presedintele Iohannis ii cere premierului agenda de lucru a fiecarei sedinte de Guvern

Ioana Badulescu