Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica, a declarat, luni, pentru postul B1 Tv ca preotul nu merge neinvitat sa tina slujbe oriunde. Declaratia oficialului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) vine în contextul unei situatii de doliu national ca urmare a tragediei din clubul Colectiv, în care 31 de tineri au murit arşi de vii. Mii de oameni s-au aratat revoltati de lipsa totala de implicare a Bisericii Ortodoxe si mai ales a Patriarhului Daniel, ca lider crestin-ortodox al acestei tari. Prezenta sa in strada, in fata clubului Colectiv unde ard necontenit mii de lumanari, nu i-ar fi readus la viata pe cei morti, dar ar fi ajutat ca povara acestei tragedii sa fie mai usoara.
Reactia BOR este insa halucinanta si nu face decat sa puna paie pe foc unui peisaj emotional fragil si simtirii dramatice din ultimele zile.
Singurul preot care a venit la club Colectiv si s-a rugat in genunchi a fost Monseniorul Ioan Robu, mitropolitul romano-catolic al Bucurestiului.
”În primul rând acuzațiile vin din partea unor persoane care au rupt legătura cu Biserica. În astfel de situații, când semeni de-ai noștri pleacă la Domnul, slujbele se fac la biserică, în timpul Sfintei Liturghii. S-au și făcut rugăciuni specifice. Apoi se fac la casele celor în necaz și la troițele celor decedați.
Mediul online, maraton de nesimtire cu fotografii ale celor morti in Clubul Colectiv. Televiziunile nu au ratat nicio ruda venita sa-si identifice mortii la IML
Preotul nu putea veni neinvitat. Cei care doreau, puteau să meargă la biserică și să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ține o mică slujbă. Preoți au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos și de situație emoționantă.
Nu putem sfinți ceva ce nu există. Nu se face slujbă într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserică la Sfânta Liturghie.”, a susținut Stoica.
Întrebat cum se face atunci că preoții ajung să sfințească mașini, reprezentantul BOR a susținut că acesta este un lucru normal pentru că se face la cererea proprietarului: ”Mașina se sfințește la solicitarea posesorului și lângă locașul de cult. Nu se autopropune preotul”.
Marturii din infernul Colectiv: Nu a fost nimeni atat de rapid ca focul. Cineva a incercat sa-l stinga cu o bere
”A fost rugăciune în toate bisericile la Sfânta Liturghie. La fiecare slujbă se trag clopote. Cei care ne-au acuzat nu știu care e rânduiala. Eu explic care e practica Bisericii.
În cele zece spitale, toți preoții asigură consiliere spirituală mai ales familiilor celor care au copii în spitale. În fiecare parohie unde vor ajunge cei care au pierit preoții au preluat rugăciunea, asistența religioasă și socială. Preoții de spitale sunt mobilizați de sâmbătă în spitalele pe care le deservesc și ajută alături de psihologi și restul. Ei au capele în spitale. Rudele primesc asistență”, a insistat preotul.
Replica vine după ce o jurnalista i-a adresat o scrisoare publică Preafericitului Daniel, în care povestea că i-ar fi plăcut să vadă un minim de implicare din partea lui, o vorbă bună pentru părinţii care şi-au pierdut copiii atât de tineri şi, mulţi dintre ei, nu au bani pentru înmormântare.
Adrian Rugina, eroul din Colectiv care a murit pentru ca a salvat. GALERIE FOTO
Jurnalista Voicu Mirela a scris o scrisoare pentru Preafericitul Daniel, liderul BOR, în care îi reproşează faptul că nu s-a implicat în ajutorarea familiilor victimelor incendiului de vineri seară de la clubul Colectiv, în care 29 de persoane au murit. Mesajul ei a devenit viral în reţele sociale.
Cât despre absenţa patriarhului Daniel acolo, părintele Costel Stoica a precizat că acesta s-a rugat la Sfânta Liturghie şi nu a umblat după imagine. El a adăugat că informațiile apărute pe internet nu fac nimic altceva decât să denigreze imaginea Bisericii. Purtătorul de cuvânt al BOR spune că mai mulţi preoţi vor merge de joi la Centrul de Hematologie pentru a dona sânge.
Oamenii, revoltati de neimplicarea BOR
„Mi-ar fi plăcut să te dai dracului jos din Mercedesul cu scaune încălzite şi să mângâi mamele care îşi caută copiii, să le spui că le îngropi morţii fără bani”, a scris un roman revoltat intr-o scrisoare trimisa Preafericitului Daniel.
Indurerati de soarta tragica a celor morti in incendiul de la clubul „Colectiv”, sute de oameni se intreaba unde au fost preotii in acele clipe grele?
Si de ce nu tine nimeni o slujba gratis in locul in care atatia tineri au murit arsi de vii?
Pe internet, revolta ia proportii in fiecare zi. Preotii raspund ca s-au rugat in biserica, pentru cei aflati in suferinta si pentru linistea celor care nu mai sunt printre noi, scrie site-ul Pro TV.
Sute de oameni vin in fiecare zi in fata clubului Colectiv. Aprind o lumanare, isi fac semnul crucii si se roaga pentru sufletele care au pierit atat de nedrept. Singurul preot care a venit aici si s-a rugat in genunchi a fost Monseniorul Ioan Robu, mitropolitul romano-catolic al Bucurestiului.
Diana Enache si Carmen Irina Oprita au murit in club Colectiv tinandu-se de mana
„I-am spus lui Dumnezeu ca-i cer iertare pentru ca noi toti din tara n-am facut nimic deosebit ca nu se intample asa ceva, ca Romania sa fie altfel. Ar trebui sa ne fie rusine noua tuturor si guvernelor si institutiilor statului si bisericilor. Ceea ce a fost aici a fost declansat de vinovatia oamenilor. Atunci, de ce sa dam vina pe Dumnezeu?”.
Aceste clipe grele care ne incearca ne intorc spre credinta, dar unde sunt preotii nostri? – se intreaba oamenii. „Abia am venit in baston ca sa vad si eu cu ochii mei daca exista un preot… nu stiu preotii…”.
„E mitropolia la un pas de aici, un preot n-a venit, daca ar fi murit un parlamentar de-ar lor era cardul de preoti. Aici nu vin, ca vin degeaba ca nu iau bani”.
„Era bine sa fie un preot aici sa faca o slujba pentru sufletele lor.”
Indignarea persista si pe internet. Aceasta fotografie, de pilda a fost vazuta de peste 3,2 milioane de oameni in 21 de ore, a primit aprobarea a 32 de mii de utilizatori si a starnit 1.600 de comentarii.
„Patriarhul Daniel a avut exact reactia pe care o are de obicei fata de evenimente de pe urma carora nu poate scoate nici un ban”.
„Sunt consternata deoarece dupa atatea zile de la tragicul eveniment din clubul „Colectiv” nici un preot nu a catadicsit sa vina sa slujeasca acel loc. Sa intelegem ca nu se putea obtine niciun beneficiu? Pentru ca altfel se prezenta un sobor de preoti… rusine sa va fie…”
Preotii spun ca s-au rugat insa au facut-o in biserici ori in spitale si nimeni nu i-a chemat la locul tragediei.
„Toti preotii s-au rugat in biserici pentru toti cei care au fost acolo. Mai mult, eu si colegii mei, preoti de caritate, am fost la capataiul bolnavilor. Unde era mai important sa fim? intr-un mars sau al capataiul bolnavilor?”
De altfel, in aceasta dupa-amiaza, la Spitalul Universitar, a fost tinuta o slujba pentru cei aflati in suferinta.