Articole promovate

Unde trebuie plătită rovinieta? Vedeți cât costă și cum o puteți achita

Pentru a putea circula pe anumite sectoare de drumuri naționale principale și secundare, șoferii sunt obligați să achiziționeze și să valideze o taxa de drum obligatorie, pe care cei mai mulți o cunosc sub numele de rovinieta.  Rovinieta este percepută ca un instrument eficient de administrare a infrastructurii rutiere și pentru a supraveghea regimul de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.

Altfel spus, prin impunerea rovinietei, autoritățile pot direcționa fonduri către îmbunătățirea infrastructurii, repararea drumurilor sau construirea de noi tronsoane, ceea ce contribuie la dezvoltarea durabilă a rețelei de transport rutier de pe teritoriul României.

Șoferii care circulă pe drumurile naționale fără a deține o rovinietă valabilă pot fi sancționați cu amenzi care variază între 250 și 4.500 de lei în funcție de categoria autovehiculului. În cazul autoturismelor, amenzile percepute sunt cuprinse între 250 și 500 de lei, în timp ce pentru un vehicul de transport marfă se pot percepe sancțiuni mai severe, între 3.000 și 4.500 de lei

În acest articol, vă vom explica unde aveți nevoie de o rovinietă valabilă, cât costă și de unde puteți achiziționa o rovinieta online, simplu și rapid pentru a evita o eventuala amenda.

Unde trebuie plătită rovinieta?

În România, plata rovinietei a evoluat semnificativ pentru a se adapta la cerințele societății digitale în continuă expansiune și la nevoile șoferilor moderni. Printre cele mai accesibile și comode modalități se numără achiziționarea de la stațiile de distribuție, plăți online și prin SMS.

Stațiile de distribuție sunt răspândite în apropierea principalelor artere rutiere, oferind șoferilor posibilitatea de a achita taxa pe o perioada de valabilitate a rovinietei care variază între o zi, o săptămână, 30 de zile, 90 de zile sau chiar un an. Rovinieta se mai poate plăti și online. Odată cu avansul tehnologic, numeroase platforme online dedicate au simplificat procesul de cumpărare.

Un exemplu notabil este Pint.ro. Pe această platformă, șoferii pot plăti online nu doar rovinieta, ci își pot încheia și asigurări obligatorii sau facultative pentru autoturism sau pentru casă. După ce a fost achiziționată, rovinieta electronică este primită pe e-mail, eliminând astfel necesitatea de a se deplasa la o stație fizică de taxare.

O altă variantă la fel de practicată de conducătorii auto este plata rovinietei prin SMS, la numărul 7500. Această opțiune se adresează în special celor care nu au acces imediat la internet și preferă o modalitate de achiziție roviniete la fel de rapidă precum accesarea unei platforme specializate.

Cât costă rovinieta?

Tarifele rovinietei variază în funcție de tipul autoturismului, și de perioada de valabilitate a rovinietei. În unele cazuri, taxa de rovinietă poate fi influențată și de drumurile publice (autostrăzi sau drumuri naționale). Pentru autoturismele din categoria B, prețurile pot începe de la puțin peste 14 lei pentru o taxă de drum de șapte zile și pot depăși 100 lei pentru o rovinietă pe 12 luni.

Pentru vehiculele din categoria autoutilitarelor între 3,5 și 12 tone cu 3 axe, rovinieta poate costa între 29,79 lei și 178,73 lei pentru o perioadă de 7 zile, iar pentru valabilitatea pe un an întreg, conducătorii auto pot plăti pentru aceleași categorii de vehicule între 476, 61 lei și 3.574,58 lei.

Cum puteți achiziționa o rovinietă online?

Atașament:
rovinieta online 1.png

 

Achiziționarea rovinietei online este un proces simplu și convenabil dacă folosiți platforma online pusă la dispoziție de Pint.ro. Pe site, veți găsi opțiuni pentru diferite categorii de vehicule din care puteți selecta categoria corespunzătoare vehiculului pe care îl conduceți.

După ce ați selectat categoria, alegeți perioada pentru care doriți să achiziționați rovinieta. Aveți la dispoziție opțiuni precum o zi, o săptămână, o lună, trei luni sau un an. Pașii imediat următori presupun alegerea datei de start de la care să înceapă valabilitatea rovinietei, apoi trebuie să introduceți numărul de înmatriculare al autovehiculului și numărul de șasiu.

Apoi va trebui să selectați dacă doriți rovinieta pentru persoane fizice sau pentru persoane juridice și în funcție de ceea ce alegeți să completați alte câteva câmpuri cu date cu caracter personal. După ce le-ați completat veți fi întrebat dacă doriți să primiți o notificare de la CNAIR pentru data de expirare a perioadei în care este valabilă rovinieta.

Pasul final este să alegeți modalitatea de plată și în funcție de metoda aleasă să faceți plata. Rovinieta va fi emisă în format electronic pe adresa de email pe care o furnizați.

Evitați amenda! Achiziționați rovinieta online pe Pint.ro! 

Obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile naționale, taxa de drum se aplică indiferent dacă autovehiculul este înmatriculat în țară sau în alt stat.

De asemenea, rovinieta se impune indiferent dacă șoferul are reședința pe teritoriul țării sau în afara acestuia. Prin urmare, recomandarea noastră este să efectuați verificarea perioadei de valabilitate, astfel încât să nu riscați să fiți sancționat.

Puteți vedea cu ușurință care este data expirării valabilității prin accesarea site-ului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, iar în cazul în care nu este valabilă să achiziționați rovinieta online pe Pint.ro. Procesul, după cum ați observat în rândurile de mai sus este unul cât se poate de simplu și rapid!

Articole asemănătoare

Cine sunt românii din spatele uneia dintre cele mai apreciate Ferme de Măgărițe din România?

Lucy Ionesco

Cum să integrezi ferestrele în stilul de amenajare ales pentru locuința ta

Lucy Ionesco

Prețul unui avion privat: De unde poți închiria?

Ioana Badulescu