Refugiati Ungaria
Breaking News

Ungaria mobilizeaza armata pentru a opri valul de refugiati la granita cu Serbia

Ungaria pregateste mobilizarea armatei pentru a-i opri valul de imigranti la frontiera cu Serbia, in timp ce Danemarca, tranzitata de un numar masiv de refugiati in drumul dinspre Germania spre Suedia, a suspendat miercuri cursele feroviare pe această ruta si a inchis autostrada, insa joi dimineata au revenit asupra deciziei. 

Europa rămâne împărţită în cazul crizei refugiaţilor. În vreme ce de la Strasbourg, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Jubcker a anunţat că statele UE îşi vor împărţi în cote obligatorii 160.000 de oameni fugiţi să-şi salveze viaţa din calea războiului, reclamând lipsa de unitate a UE, de la Budapesta oficialii anunţă că se pregătesc să mobilizeze armata la frontieră pentru a stăvili valul de imigranţi, scrie gandul.info.

De alttfel armata a început să desfăşoare exerciţii pentru a-şi pregăti soldaţii în scopul de a avea un rol în apărarea graniţei de sud, cu Serbia. De asemenea, Danemarca, tranzitată de un număr masiv de refugiaţi în drumul dinspre Germania spre Suedia, a suspendat miercuri cursele feroviare pe această rută şi au închis autostrada. A revenit însă asupra deciziei în cursul dimineţii de joi.

Cotele obligatorii de imigranti, respinse de Romania. Iohannis l-a mandatat pe Gabriel Oprea sa comunice decizia la Bruxelles

Mobilizarea armatei în actuala situaţie de criză privind imigraţia este „necesară şi constituţională”, argumentează Lajos Kosa, un deputat din cadrul partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz, în contextul în care Parlamentul ungar va dezbate un proiect în acest sens, relatează MTI.

„Mobilizarea armatei are rolul de protejare a populaţiei”, a explicat Lajos Kosa după o şedinţă a Comisiei pentru Apărare din Parlamentul Ungariei.

„Şi alte state, precum Austria, Cehia, Danemarca şi Slovacia, au recurs la ajutorul armatelor proprii. Spre deosebire de ceea ce susţin socialiştii şi liberalii, militarii nu vor împuşca imigranţi la frontieră”, a subliniat deputatul Fidesz. Adam Mirkoczki, un reprezentant al formaţiunii naţionaliste Jobbik, a exprimat susţinere pentu această iniţiativă, subliniind că necesitatea mobilizării armatei este „evidentă”.

Parlamentul Ungariei va dezbate o moţiune care prevede mobilizarea armatei în contextul crizei imigranţilor extracomunitari.

Lista ţărilor sigure

Comisia vrea să întocmească o listă de ţări de origine sigure, ai căror cetăţeni să nu poată să ceară azil în Uniunea Europeană. Ideea este ca lista să faciliteze trimiterea înapoi a imigranţilor „economici”, care nu se califică pentru a obţine protecţie internaţională, şi să se acorde prioritate persoanelor care fug din calea unor războaie dn ţări ca Siria.

Potrivit propunerii Comisiei, Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia urmează să fie incluse pe listă. Toate sunt candidate sau potenţiale candidate la aderarea la UE.

Dreptul fundamental la azil rămâne valabil pentru cetăţeni din aceste ţări, în cazul în care este justificat. Însă o ţară scoasă de pe listă va însemna „pierderea şanselor acesteia de a adera la UE”, a avertizat Juncker.

Stiri pe aceeasi tema

CANICULA CUPRINDE ROMANIA! Atentie, temperaturile urca pana la 39 de grade

Cristiana Petrariu Bota

Statiunile de pe Valea Prahovei au fost preferate de romani in minivacanta de Revelion. Cap de lista, Sinaia, Busteni si Azuga

Ioana Badulescu

Record de cazuri de coronavirus in Romania! S-a depasit pragul de 2.000 de infectari in 24 de ore

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult