-3.8 C
România
21 ianuarie 2022
Externe

Ungaria si-ar putea pierde dreptul la vot in institutiile comunitar europene

Ungaria este pe punctul de a-si pierde dreptul la vot in institutiile comunitare europene dupa ce Parlamentul Europea a adoptat miercuri o rezolutie in acest sens in conditiile in care guvernul ungar este acuzat de incalcarea repetata a legistlatiei europene.

Rezolutia a venit la propunerea venita din partea Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, a Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, a grupului Verzilor si a Stangii Unite Europene care au luat atitudine fata de decizia guvernului de la Budapesta de a inchide Universitatea Central Europeana.

Potrivit documentului, situatia actuala din Ungaria „reprezinta un risc evident privind incalcarea valorilor europene, care justifica lansarea procedurii pentru Articolul 7”. Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) va elabora un raport privind situatia din Ungaria.

Rezolutia, adoptata cu 393 de voturi pentru, 221 impotriva si 64 de abtineri, arata ca evolutiile observate in Ungaria in ultimii ani reprezinta o „amenintare sistemica la adresa statului de drept, democratiei si drepturilor fundamentale”.
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene nu a mai fost invocat niciodata si prevede suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru in Consiliul European.

Parlamentul European solicita guvernului ungar sa suspende modificarile aduse Legii invatamântului superior si cere Comisiei Europene sa „monitorizeze cu strictete” utilizarea fondurilor UE de catre guvernul de la Budapesta. De asemenea, lista presupuselor infractiuni comise de guvernul Ungariei in ultimii ani include atacuri impotriva „organizatiilor societatii civile si aparatorilor drepturilor omului, drepturilor solicitantilor de azil, libertatii de asociere, libertatii de exprimare, pluralismului mass-media”.

Suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei in institutiile comunitare va intra in vigoare daca patru cincimi dintre membrii Consiliului European vor vota in favoarea adoptarii acesteia.

Stiri pe aceeasi tema

Merkel, criticata de presa din Germania pentru amenintari la tarile membre UE care refuza cotele de imigranti

Cristiana Petrariu Bota

Olanda nu mai vrea sa se numeasca Olanda. Guvernul de la Amsterdam vrea sa fie folosit numele oficial al statului

Cristiana Petrariu Bota

Marea Britanie, Franta, Germania si SUA au emis un comunicat comun privind cazul Serghei Skripal si au cerut Rusiei informatii despre programul chimic Noviciok

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult