Externe

Ungaria si-ar putea pierde dreptul la vot in institutiile comunitar europene

Ungaria este pe punctul de a-si pierde dreptul la vot in institutiile comunitare europene dupa ce Parlamentul Europea a adoptat miercuri o rezolutie in acest sens in conditiile in care guvernul ungar este acuzat de incalcarea repetata a legistlatiei europene.

Rezolutia a venit la propunerea venita din partea Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, a Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, a grupului Verzilor si a Stangii Unite Europene care au luat atitudine fata de decizia guvernului de la Budapesta de a inchide Universitatea Central Europeana.

Potrivit documentului, situatia actuala din Ungaria „reprezinta un risc evident privind incalcarea valorilor europene, care justifica lansarea procedurii pentru Articolul 7”. Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) va elabora un raport privind situatia din Ungaria.

Rezolutia, adoptata cu 393 de voturi pentru, 221 impotriva si 64 de abtineri, arata ca evolutiile observate in Ungaria in ultimii ani reprezinta o „amenintare sistemica la adresa statului de drept, democratiei si drepturilor fundamentale”.
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene nu a mai fost invocat niciodata si prevede suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru in Consiliul European.

Parlamentul European solicita guvernului ungar sa suspende modificarile aduse Legii invatamântului superior si cere Comisiei Europene sa „monitorizeze cu strictete” utilizarea fondurilor UE de catre guvernul de la Budapesta. De asemenea, lista presupuselor infractiuni comise de guvernul Ungariei in ultimii ani include atacuri impotriva „organizatiilor societatii civile si aparatorilor drepturilor omului, drepturilor solicitantilor de azil, libertatii de asociere, libertatii de exprimare, pluralismului mass-media”.

Suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei in institutiile comunitare va intra in vigoare daca patru cincimi dintre membrii Consiliului European vor vota in favoarea adoptarii acesteia.

Stiri pe aceeasi tema

Kate Middleton este insarcinata din nou, Printul William va deveni tata pentru a treia oara

Ioana Badulescu

ROMAN IN MAREA BRITANIE. Cum te poti angaja intr-un aeroport care deserveste Londra

Cristiana Petrariu Bota

Accident grav in Peru, soldat cu cel putin 34 de morti si 70 de raniti

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult