Uniforma unica (obligatorie) ar putea fi introdusa in scoli. Ce spun specialistii in Educatie
Social

Uniforma unica (obligatorie) ar putea fi introdusa in scoli. Ce spun specialistii in Educatie

Dupa manualul unic, uniforma unica ar putea fi obligatorie in scoli. Incepand din 2011, discutiile privind introducerea uniformei unice reapar in fiecare toamna, iar an de an apar proiecte de lege in acest sens. Acum oficialii vor din nou introducerea uniformei, iar proiectul a fost depus la Camera Deputatilor de un deputat social-democrat.

Introducerea uniformei unice ar putea fi deveni realitate daca autoritatile ar acoperi costurile, in contextul in care legea prevede ca invatamantul de stat este gratuit. Totusi, ideea de uniformizare este respinsa de elevi, iar parintii isi amintesc de perioada comunista, cand uniforma scolara nu era deloc trendy, ci doar o obligatie impusa de partid.

La randul lor, profesorii sustin ideea uniformei doar in ideea de apartenenta si individualitate. La randul lor, expertii in parenting considera ca uniforma unica le poate ingradi personalitatea elevilor.

Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, cel care a depus proiectul de lege la Comisia de Administraţie a Camerei Deputaţilor, sustine ca introducerea uniformei în şcoli ar masca discrepanţele statutului financiar între elevi, care afectează într-un mod negativ dezvoltarea tinerei generaţii.

„În ultimii 25 de ani, s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi, privind situaţia lor financiară. O parte dintre cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci. Considerăm că această inegalitate, în special între elevi, are ca urmare un efect negativ privind dezvoltarea tinerei generaţii“, se arată în expunerea de motive a legii.

Specialiştii în Educaţie afirmă că introducerea uniformei în şcoli nu este o idee rea, dar asta doar în condiţiile în care costurile ar fi acoperite de autorităţile statului, lucru puţin probabil. Altfel, s-ar încălca principiul constituţional al gratuităţii accesului la învăţământul de stat.

Alte voci vorbesc despre nostalgii comuniste ale actualilor guvernanţi, dar şi despre o „firmă de casă”, care trebuie să dea un „tun”, prin zecile de mii de uniforme care urmează a fi confecţionate pentru elevii din România.

De interes: FSLI: Legea pensiilor trebuie modificata, astfel incat varsta de pensionare pentru profesori sa fie redusa cu 3 ani

Ministerul Educatiei va modifica calendarul mobilitatii personalului didactic prin mutarea etapei de pretransfer in invatamant 

Modelele de subiecte pentru Evaluarea Nationala 2018 si Bacalaureat 2018 au fost publicate de Ministerul Educatiei 

Stiri pe aceeasi tema

Curtea Constitutionala a avizat organizarea referendumului privind revizuirea Constitutiei in sensul redefinirii familiei

Ioana Badulescu

Greva generala de la metrou, anuntata sa inceapa miercuri, a fost suspendata

Ioana Badulescu

Cutremure in Vrancea si Buzau in dimineata zilei de 18 septembrie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult