-1.1 C
România
29 noiembrie 2022
Adunare Nationala la Chisinau pentru unirea Rep. Moldova cu Romania
Breaking NewsSocial

Unirea Romaniei cu Republica Moldova, solicitata in premiera si de o comuna din Romania

Reprezentantii unor localitati din Romania incep sa reactioneze pozitiv la initiativa unor unitati administrativ teritoriale din Republica Moldova care au ridicat problema unirii Basarabiei cu tara mama. Este vorba despre consilierii comunei Parva, judetul Bistrita-Nasaud, care si-au facut publica solicitarea ca Romania sa se uneasca cu Republica Moldova.

Comuna Parva, judetul Bistrita-Nasaud, este prima unitate administrativ-teritoriala din Romania care a votat o „Declaratie de Unire” cu Republica Moldova ca raspuns la un document similiar adoptat anul acesta de 34 de primarii din Republica Moldova. Documentul a fost adoptat in sedinta de Consiliu Local, iar documentul urmeaza sa fie transmis marti tuturor factorilor de decizie.

Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca Declaratia de Unire pe care consilierii locali au adoptat-o in şedinta de luni, va fi transmisa incepand de marti tuturor factorilor de decizie de la nivel central şi nu numai. Declaratia va ajunge la preşedintele Romaniei, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputatilor, la Guvernul Romaniei, dar şi la toti parlamentarii şi politicienii care se pot implica in aceasta actiune.

„Vrem sa facem ceva pentru a marca cei 100 de ani de la Unire. Declaratia o vom transmite tuturor factorilor de decizie. Deja sunt politicieni care m-au contactat. Este un gest de solidaritate cu primarii din Republica Moldova. Eu am fost acolo, ei au fost aici, ştiu ce se intampla acolo şi cineva trebuie sa „ia de coarne” acest taur al Unirii daca mai vrem sa avem hotare. Au fost şi comentarii negative la acest subiect, in sensul ca noi nu avem inca apa şi canal şi de ce ne mai trebuie o responsabilitate cu Moldova, dar in 1918 la Unire, nimeni nu a tinut cont de aceste lucruri”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Parva, Ioan Strugari.

In declaratia adoptata de conducerea comunei Parva, se cere factorilor de decizie de la nivel national „sa faca tot ce le sta in putere pentru reintregirea tarii in Anul Centenar 2018”.

„Sa facem tot ce sta in puterea noastra pentru reintregirea tarii in anul centenar 2018. Generatia de azi are datoria morala de a lupta pentru aceleaşi idealuri aparate cu pretul vietii lor de inaintaşii noştri. Poporul roman nu poate sarbatori Centenarul Unirii fara o parte din teritoriile romaneşti care au facut obiectul marii sarbatori de la Alba Iulia, in 1918. O sarbatoare adevarata a poporului roman poate avea loc in aceleaşi conditii din 1918. Nu trebuie sa uitam suferintele trecutului, chinurile fratilor, parintilor şi bunicilor noştri care au luptat pentru pamantul acesta romanesc, umiliti prin lagarele sovietice, de unde unii nu s-au mai intors. Mai mult, impotriva vointei lor, fratii noştri din Basarabia au fost rupti de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler şi a lui Stalin. Prin prezenta Declaratie, ne asociem demersurilor primarilor din Republica Moldova (Basarabia) de a lupta impreuna pentru recunoaşterea valabilitatii actului Unirii citit de bistriteanul Iuliu Hossu, la 1 decembrie 1918. Ne exprimam dorinta de a sarbatori impreuna Centenarul Marii Uniri, fara ca pamantul romanesc sa aiba granita la Prut”, se arata in declaratia adoptata de prima comuna din Romania care cere oficial unirea cu Republica Moldova.

Pana acum, 34 de localitati din Republica Moldova au votat in consiliile locale Unirea cu Romania.

Related posts

Ursula von der Leyen a fost aleasa in functia de presedinte al Comisiei Europene

Lucy Ionesco

Proiect de modificare a Legii privind asigurarea RCA care introduce obligativitatea prezentarii decontului sumei in maxim 45 de zile de la data reparatiei

Lucy Ionesco

Ce facem in caz de atentat terorist? Sfaturi ce au la baza consemnele de securitate prezente la bordul avioanelor

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult