-2.9 C
România
5 decembrie 2021
Reactorul de la Cernavoda a fost oprit, centrala functioneaza cu o singura unitate. Premierul a trimis Corpul de Control
Social

Unitatile 3 si 4 de la Centrala Cernavoda ar putea fi dezvoltate cu ajutorul chinezilor

Unitatile 3 si 4 de la Centrala Cernavoda ar putea fi dezvoltate cu ajutorul chinezilor. Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghita, a declarat vineri ca partea romana se afla in acest moment in stadiul de negociere al contractului pentru dezvoltarea celor doua unitati ale Centralei Nucleare de la Cernavoda cu partenerii chinezi.

„Cu privire la Unităţile 3 şi 4, noi suntem momentan în negocieri cu partenerii noştri chinezi, am mai primit un nou mandat de 6 luni de negociere din partea acţionarilor, care a fost aprobat în 2 martie 2018”, a precizat Cosmin Ghita, într-o conferinţă de presă la Cernavodă.

El mai precizat că un astfel de contract cuprinde mai multe aspecte ce trebuiesc negociate si nu a putut da mai multe detalii, precizand ca a fost semnat un contract de confidentialitate.

„Un astfel de contract are multe aspecte care trebuiesc negociate, nu vă pot da mai multe detalii deoarece am semnat un contract de confidenţialitate, dar pot să vă spun că, dacă operam conform stategiei de investiţii în baza căreia noi ne dezvoltăm colaborarea cu chinezii, specialistii noştri ar opera aceste centrale”, a subliniat Cosmin Ghiţă.

Directorul general Nuclearelectrica a mai menţionat că „la finalul acestor 6 luni de negociere vom revizui oportunitatea de a merge înainte sau de a lua alte acţiuni, depinzând unde ne aflăm în momentul respectiv cu partenerii chinezi în negocieri. Dacă am definitivat acordul, sau dacă s-a luat o decizie finală asupra proiectului”.

Dezvoltarea de noi unităţi nucleare în România se află în discuţie încă din 2003.

Studiul de fezabilitate realizat de Deloitte&Touche şi prezentat Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica în luna martie 2006, a identificat ca soluţie optimă pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, înfiinţarea unei Companii de Proiect formată din investitori locali şi străini. Guvernul român şi-a demonstrat angajamentul pentru acest proiect când a anunţat la data de 14 septembrie 2006 realizarea a două noi unităţi nucleare îin România.

Unităţile 3 şi 4 se află în conservare încă din 1992. Rata totală de finalizare este de 15% la Unitatea 3 şi de 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbinei şi clădirea de servicii.

 

Stiri pe aceeasi tema

Cei sapte violatori ai fetei din Vaslui raman in arest

Cristiana Petrariu Bota

PRETURI RCA. ASF crede ca preturile RCA nu vor creste insa firmele de asigurari si brokerii planuiesc o majorare a preturilor

Delia Ion

Nastem si noi azi?! E vocea medicului roman, care se aude de zeci de ani in maternitatile din Romania

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult