Spitalele din Romania au un deficit de 13.000 de medici. Practic, nu exista judet fara posturi libere pentru medici
Social

Unitatile de primire a urgentelor din spitale, luate cu asalt in plin sezon al infectiilor respiratorii. Cum sunt clasificate urgentele in UPU

Este aglomeratie mare in toate unitatile de primire a urgentelor din spitale. In plin sezon al infectiilor respiratorii si al traumatismelor provocate de caderea pe gheata sau zapada, sunt pacienti care ajung in #UPU si se plang ca asteapta prea mult sau ca alti bolnavi, care au ajuns dupa ei, au prioritate si sunt mai repede consultati de catre medici.

E bine de stiut ca in UPU, #urgentele sunt clasificate pe coduri de culori, iar timpii de asteptare sunt, de cele mai multe ori, determinati de analizele, consulturile medicilor din spital si investigatiile suplimentare cerute.

In imaginea de mai jos puteti vedea codurile de culori in baza carora sunt clasificate urgentele:

No photo description available.

Ministerul Sanatatii, despre decesele inregistrate din cauza infectiilor respiratorii

In prima saptamana a acestui an, morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescuta comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta, dar s-a incadrat in intervalul asteptat, conform unei informari a Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile catre Ministerul Sanatatii.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 52991, cu 9.1% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (48546) si cu 32.5% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (39978), cresterea fiind datorata in parte si datelor subraportate din saptamana anterioara ca urmare a zilelor libere legale din perioada sarbatorilor.

“In acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripa. Este vorba despre o circulatie mai intensa a virusului gripal”, a declarat astazi ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

De la debutul acestui sezon au fost inregistrate 5 decese confirmate cu virus gripal. Ministrul Sanatatii a declarat ca exista o ingrijorare privind decesul unor persoane tinere fara antecedente de sanatate, dar si nevaccinate.

In acest context, Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda populatiei sa se vaccineze.

Pana la data de 06.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat gratuit de catre Ministerul Sanatatii in cadrul campaniei de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire.

Anul acesta Ministerul Sanatatii a achizitionat 1 300 000 doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare antigripala.

Ministerul Sanatatii atrage atentia ca, odata cu inceperea cursurilor in unitatile de invatamant numarul cazurilor de imbolnavire ar putea creste. O importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati.

De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.

Medicatia antigripala (antivirala) se administreaza la indicatia medicului.

Articole asemănătoare

Test de evaluare nationala in istoria invatamantului romanesc 1989 – 2014

Lucy Ionesco

Oprescu a reclamat-o pe doctorita de la cabinetul Arestului central al Capitalei pentru ca ii pune viata in pericol

Lucy Ionesco

„Vara şahiştilor în Sectorul 6“ a avut loc în weekend.

Teodora Badescu