Uniunea Europeana isi inchide granitele pentru cetatenii din afara spatiului european cu scopul de a impiedica raspandirea COVID-19
Breaking NewsExterne

Uniunea Europeana isi inchide granitele pentru cetatenii din afara spatiului european cu scopul de a impiedica raspandirea COVID-19

Uniunea Europeană intenționează să își închidă granițele pentru cetățenii din afara spațiului european pentru 30 de zile. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va introduce restricții temporare asupra călătoriilor neesențiale în UE, ca parte a eforturilor sale de a combate și a împiedica răspândirea continuă a coronavirusului în Europa. În același timp, închiderea frontierelor produce îngrijorare la nivelul UE în legătură cu libera circulație a mărfurilor.

„Cu cât călătorii sunt mai puțini, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului, prin urmare, după cum tocmai am informat partenerii noștri din G7, propun șefilor de stat și de guvern, o restricție asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană”, a spus von der Leyen într-o declarație video, pe contul ei de Twitter.

„Aceste restricții ar trebui să fie aplicate pentru o perioadă inițială de 30 de zile, care poate fi prelungită după cum este necesar”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, ea a precizat că vor exista unele excepții de la restricții, inclusiv membrii de familie ai resortisanților europeni, personalul esențial, cum ar fi medicii și asistentele medicale, precum și persoanele care transportă mărfuri către Uniunea Europeană.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea marți o discuție prin videoconferință.

Comisia Europeană a chemat luni statele membre ale Uniunii Europene să asigure libera circulaţie a bunurilor în interiorul frontierelor interne ale UE, în pofida controalelor destinate să lupte împotriva epidemiei de coronavirus, şi să să desemneze căi prioritare pentru transportul de mărfuri. Președintele Franței, Emmanuel Macron a condamnat însă măsurile unilaterale de control frontalier introduse de unele state membre ale Uniunii Europene, potrivit Agerpres. O videoconferință cu toți liderii UE este programată marți, de la ora 18. La videoconferință participă și președintele Klaus Iohannis.

Scopul este de a proteja sănătatea cetăţenilor, de a asigura tratamentul adecvat al persoanelor care trebuie să călătorească şi de a menţine disponibilitatea bunurilor şi serviciilor esenţiale, arată Comisia într-un comunicat, după o reuniune a miniştrilor de interne desfăşurată prin videoconferinţă şi la care comisarii Kyriakides şi Johansson au prezentat orientările executivului UE.

„Măsurile noastre de a împiedica răspândirea pandemiei de COVID-19 vor fi eficiente doar dacă ne coordonăm la nivel european. Trebuie să luăm măsuri excepţionale pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri. Dar să ne asigurăm că bunurile şi serviciile esenţiale continuă să circule pe piaţa internă. Aceasta este singura modalitate de a preveni lipsa de echipamente medicale sau de alimente. Nu este vorba doar despre o problemă economică: Piaţa noastră unică este un instrument cheie al solidarităţii europene. Sunt în discuţie cu toate statele membre pentru a înfrunta împreună, ca o Uniune, această provocare”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Articole asemănătoare

Minivacanta intre 12 si 15 august 2017 de Sfanta Maria. Guvernul le acorda bugetarilor o noua zi libera

Ioana Badulescu

Dosarul diplomei de studii a lui Chiril Gaburici a fost clasat

Lucy Ionesco

Presedintele a decretat stare de urgenta nationala in Romania. Iohannis: Pastrati distanta sociala!

Lucy Ionesco