Universitatea din Bucuresti se alatura UBB Cluj si cere demiterea ministrului Educatiei: Actiunile sale au afectat grav sistemul de invatamant superior
Social

Universitatea Bucuresti contesta declaratia ministrului Educatiei si alocarea celor 3.000 de locuri/granturi de doctorat finantate de la bugetul de stat

Universitatea Bucuresti contesta declaratia ministrului Educatiei, potrivit caruia la examenul de doctorat de la Universitatea Bucuresti „poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa incaseze finantarea corespunzatoare”, precum si alocarea celor 3.000 de locuri/granturi de doctorat finantate de la bugetul de stat. Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) cere, intr-un comunicat public, reparatii morale din partea ministrului Educatiei. 

Afirmatia ministrului Educatiei, Valentin Popa, potrivit caruia la examenul de doctorat de la Universitatea Bucuresti „poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa incaseze finantarea corespunzatoare”, este deosebit de grava, insultatoare, inexacta si calomnioasa, atat pentru doctoranzi, cat si pentru universitate, subliniaza CSUD.

CSUD contesta cu date statistice oficiale alocarea celor 3.000 de locuri/ granturi de doctorat finantate de la bugetul de stat, precizand, printre altele, ca decizia ministrului Popa „nu corespunde nici vreunui algoritm matematic, nici masurii in care studiile de doctorat desfasurate la Universitatea din Bucuresti in domeniile biologie, chimie, fizica, geografie, geologie, informatica si stiintele mediului (si nu numai) contribuie la progresul cunoasterii din cele 5 domenii pe care MEN le-a retinut ca fiind prioritare”.

Iti recomandam si: Ministerul Educatiei vine cu precizari despre repartizarea locurilor bugetate pentru universitati, dupa discutiile avute cu profesorii si studentii

Ministrul Educatiei a explicat de ce s-au redus locurile bugetate la mai multe universitati de stat: Este o repartizare preliminara

Studentii cer Ministerului Educatiei sa argumenteze criteriile de alocare a locurilor finantate de la bugetul de stat pentru anul 2019

Totodata, CSUD respinge si acuzatiile conform carora „o parte dintre doctoranzii inmatriculati la Universitatea din Bucuresti nu au finalizat studiile universitare de doctorat in ‘termenul maxim de 7 ani'”, subliniind ca, potrivit datelor statistice, situatia doctoranzilor care isi sustin tezele „plaseaza Universitatea din Bucuresti printre universitatile performante ale lumii” si atragand atentia ca „este de datoria MEN sa cunoasca legislatia relevanta in vigoare”, iar daca nu este de acord cu ea, sa propuna schimbarile pe care le considera necesare.

„Comunicatul MEN contine o afirmatie deosebit de grava, pe care nu ne vom sfii sa o catalogam drept insultatoare, inexacta si calomnioasa: ‘din analiza datelor publice ale Universitatii din Bucuresti pare mai degraba ca la examenul de admitere poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa incaseze finantarea corespunzatoare’.

Aceasta afirmatie reprezinta in primul rand o insulta la adresa tuturor doctoranzilor merituosi inmatriculati la Universitatea din Bucuresti, care se straduie sa-si desavarseasca formarea prin studii la nivel doctoral si sa realizeze teze de doctorat care sa reprezinte progrese ale cunoasterii stiintifice si/sau contributii la rezolvarea problemelor societatii. Ea este totodata inexacta si calomnioasa.

Precizam ca, in fiecare an, o parte dintre candidatii la doctorat sunt respinsi, ceea ce atesta exigenta comisiilor de admitere, a conducatorilor de doctorat si a scolilor doctorale ale Universitatii din Bucuresti. Numarul candidatilor care la capatul admiterii au fost respinsi, nefiind admisi nici macar la locurile cu taxa, nu a fost in nici un an mai mic de 33; pe ansamblul celor 7 ani in care s-au organizat admiteri la doctorat de la intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale nr.1/2011 si pana astazi au fost respinsi in total 431 de candidati, ceea ce corespunde unei medii anuale de 61,57 candidati respinsi la admiterea la doctorat”, se mai arata in comunicatul CSUD.

In document se mai precizeaza ca Universitatea Bucuresti este preocupata de calitatea studiilor universitare de doctorat, iar un indicator important in acest sens este „cariera ulterioara a absolventilor studiilor universitare de doctorat”.

„De aceea, Universitatea din Bucuresti a participat impreuna cu alte 7 institutii de invatamant superior din Europa (Universitatea Goethe din Frankfurt am Main, Universitatea din Luxemburg, Universitatea din Maastricht, Universitatea Tehnica din Munchen, Fondul de Cercetare AXA din Paris, Universitatea din Split, Institutul de Stiinta si Tehnologie Austria din Viena) la proiectul Career Tracking Survey of Doctorate Holders, coordonat de European Science Foundation. (vezi aici Raportul general al proiectului, care a vizat absolventii de doctorat ai acestor institutii din anii 2010-2016).

Rezultatele analizei datelor detaliate au confirmat angajabilitatea ridicata a absolventilor de doctorat de la Universitatea din Bucuresti (95% erau angajati la 6 luni dupa sustinerea doctoratului si 98% la 12 luni de la sustinerea doctoratului), legatura stransa dintre locul de munca si calificarea dobandita in cadrul studiilor doctorale, precum si preferinta acestora pentru o cariera academica (valori peste media institutiilor europene cuprinse in aceasta cercetare) „, se arata in comunicatul CSUD.

Consiliul „este constient ca nu totul este perfect la nivelul studiilor doctorale” de la UB si se straduieste sa remedieze neajunsurile si sa ridice nivelul calitativ al doctoratelor.

„Avand in vedere aceste eforturi oneste, ca si calitatea ridicata, recunoscuta international, a studiilor universitare de doctorat de la Universitatea din Bucuresti, solicitam ca, pe langa reparatia morala cuvenita, orice folosire a unor date si aprecieri cu privire la studiile universitare de doctorat de la Universitatea din Bucuresti sa fie insotite de o prezentare exhaustiva a datelor comparabile pentru toate institutiile organizatoare de doctorat din Romania, precum si de comparatii cu universitatile de top din alte tari”, se mai arata in comunicatul CSUD.

Ministrul Educatiei a criticat luni, intr-o conferinta de presa care ar fi trebuit sa clarifice modalitatea de acordare a locurilor bugetate, Universitatea Bucuresti. CSUD a postat un document pe site-ul Universitatii Bucuresti, urmand ca Senatul Universitatii Bucuresti sa decida, miercuri, pasii urmatori.

Stiri pe aceeasi tema

Procurorii au inchis dosarul in care ministrul Carmen Dan a reclamat ca i s-a montat un microfon in casa

Ioana Badulescu

CFR Calatori, 20 ianuarie 2016. Trenuri anulate si trenuri cu intarzieri

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul a decis ca abonamentele de transport ale elevilor sa fie decontate integral

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult