2.2 C
România
26 noiembrie 2022
Universitatea de Vest din Timisoara: OUG nr.96/2017 va afecta universitatile, masteratele sunt in pericol
ExameneStiri locale

Universitatea de Vest din Timisoara a devenit membra a prestigioasei retele internationale a Catedrelor Senghor

Universitatea de Vest din Timisoara a devenit membra a prestigioasei retele internationale a Catedrelor Senghor, reunind 20 de universitati din toata lumea, care impartasesc mutual valorile Francofoniei. Dosarul de candidatura a fost sustinut de prof. dr. Nicolae Popa, cel care in prezent este titularul Catedrei Senghor a UVT.

Prin statut, Catedrele Senghor reunesc un numar limitat de universitati (maxim 24), cu repartitie teritoriala echilibrata pe tari si continente (Africa, America, Asia si Europa), astfel incat sa se asigure atat supletea si operativitatea reactiilor, cat si forta necesara realizarii de proiecte de succes. Sunt, astfel, membre ale retelei Sengor universitati publice reprezentative de pe mapamond, precum cele din Lyon, Istanbul, Hanoi, Erevan, Bucuresti, Dakar, Ottawa, Alexandria, Valle d’Aosta etc.

Aflata in legatura cu Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) si cu Agentia Universitara a Francofoniei (AUF), reteaua Catedrelor Senghor se bucura de autonomia universitara specifica structurilor de prestigiu. Catedrele membre au profil multidisciplinar, activitatea acestora fiind structurata, in fiecare universitate, in jurul unei personalitati cu rol federator, titularul catedrei, cu titlu de Profesor universitar. Titularul are rolul de a reuni in mod sinergic resursele de cercetare si creativitate ale membrilor catedrei din universitatea respectiva. Acest concept este ilustrat si de faptul ca aproximativ o treime dintre catedrele din retea au ca titulari rectorii universitatilor respective.

Reprezentantii Catedrelor Senghor se afla in contact permanent pentru derularea proiectelor convenite si se reunesc o data pe an intr-una din universitatile membre. Cu aceasta ocazie, sunt organizate colocvii tematice, seminarii de lucru cu invitati din mediul social-economic local sau regional si are loc reuniunea anuala a retelei, cu rol organizatoric si de programare strategica; in contextul respectiv are loc si eventuala acceptare, prin vot, de noi membri. Anul acesta, reuniunea anuala a Catedrelor Senghor a avut loc la Marrakech, la Universitatea Cadi Ayyad, una dintre cele mai mari universitati publice din Africa, cu aproximativ 115 mii de studenti inscrisi.

Delegatia UVT la lucrarile reuniunii de la Marrakech, desfasurata in perioada 21-25 noiembrie 2018, a fost formata din prof. dr. Alexandru Buglea, vicepresedintele Senatului, si prof. dr. Nicolae Popa, titularul Catedrei Senghor a UVT, care a sustinut dosarul de candidatura.

Argumentele delegatiei timisorene, construite impreuna cu prorectorul universitatii, conf. dr. Madalin Bunoiu, au fost suficient de puternice pentru a convinge, astfel incat Universitatea de Vest din Timisoara a fost acceptata ca membra cu drepturi depline in familia Catedrelor Senghor.

„Adeziunea la retele interuniversitare face parte din politica sistematica de internationalizare a universitatii noastre. Participam, astfel, la consortii internationale de cercetare si la structuri de dialog multilateral, in care sunt analizate probleme mari ale lumii de azi, cum sunt calitatea educatiei, rolul universitatii in promovarea multiculturalismului, conservarea si valorificarea patrimoniului sau dezvoltarea social-economica si schimbarile globale. Sustinem, deci, participarea activa a institutiei noastre la reteaua internationala a Catedrelor Senghor, in contextul mai larg al francofoniei. O data in plus, Universitatea de Vest din Timisoara confirma ca este o structura vie si dinamica, mereu in pas cu tendintele, participand la diversitatea lumii si promovand principiile in care crede si pe care le urmareste cu obstinatie, in interesul studentilor, al comunitatii academice, al mediului social-economic local, regional si national” subliniaza Rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Related posts

Restrictii anti-coronavirus in judetul Neamt: Se inchid restaurantele si cafenelele (interior), purtarea mastii in aer liber devine obligatorie

Lucy Ionesco

ADMITERE ACADEMIA DE POLITIE 2018. Modificari la regulamentul de admitere, o categorie de candidati nu va mai sustine probele scrise

Ioana Badulescu

Sărbătoarea iei și a tradițiilor românești în sectorul 6

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult