1.1 C
România
30 noiembrie 2023
Ministrul Educatiei a explicat de ce s-au redus locurile bugetate la mai multe universitati de stat: Este o repartizare preliminara
ExameneSocial

Universitatile din Romania sustin nominalizarea lui Valentin Popa la Ministerul Educatiei

Un număr de 30 de rectori de la universităţi din întreaga ţară îşi exprimă, într-o scrisoare deschisă, susţinerea pentru nominalizarea rectorului Valentin Popa ca ministru al Educaţiei Naţionale, afirmând că acesta este „un cadru didactic şi cercetător de prestigiu”.

Asta dupa ce Valentin Popa, ministrul desemnat al Educaţiei în urma votului din CEx al PSD, a fost surprins in mai multe randuri facand declaratii cu greeli gramaticale. Totodata, Valentin Popa, rector al Universității „Ștefan cel Mare” din primăvara anului 2012, este cel care a provocat un război între Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, şi preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, la CEx al PSD de vineri.

Primul, alături de alţi social-democraţi care-i împărtăşeau convingerile, a susţinut-o pentru postul de ministru al Educaţiei, pe Ecateria Andronescu (care a mai avut acest minister în Guvernul Boc). În momentul în care a simţit că intenţiile sale sunt sortite eşecului, Codrin Ştefănescu a încercat să-şi argumenteze credinţa că doamna Andronescu este mai potrivită decât Valentin Popa.

Acest moment a generat un scandal imens între Ştefănescu şi Dragnea, aspect confirmat de primul social-democrat.

Rectorii a 30 de universitati il sustin pe Valentin Popa la Educatie

„Cu o experienţă de peste 25 de ani în educaţie, domnul profesor Valentin Popa a parcurs toate etapele carierei academice, afirmându-se ca un cadru didactic şi cercetător de prestigiu în domeniul său de activitate. Activitatea managerială a domniei sale a debutat în anul 2004, fiind încununată prin alegerea ca rector al Universităţii ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava, dar şi ca preşedinte al consorţiului ‘Academica Plus’, care reuneşte 11 universităţi din România”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit semnatarilor, Valentin Popa a reuşit transformarea Universităţii „Ştefan cel Mare”, care oferă „un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională”.

„Cu o personalitate dinamică, de luptător, alături de întreaga comunitate academică, domnul rector Popa a reuşit transformarea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în ceea ce este astăzi: un număr dublu de studenţi, de patru ori mai multe programe de studii, o creştere majoră a fondurilor obţinute din activitatea de cercetare şi extinderea într-un ritm alert a infrastructurii universitare. Din ce în ce mai multe cadre didactice de o valoare incontestabilă au ales să fie titulare la Suceava, inclusiv din rândurile diasporei ştiinţifice româneşti, regăsind aici un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională”, se precizează în scrisoarea deschisă.

Semnatarii mai afirmă că prin punctele de vedere exprimate în cadrul reuniunilor Consiliului Naţional al Rectorilor, Valentin Popa a susţinut excelenţa şi calitatea în educaţie, dar şi accesul echitabil la resurse, dovedindu-se „un bun cunoscător al sistemului, extrem de pragmatic şi implicat, care stăpâneşte mecanismele de funcţionare şi finanţare universitară, cu viziune strategică, ancorată în tendinţele la nivel european şi global”.

„Rectorul Valentin Popa s-a implicat în dezvoltarea legăturii între educaţia preuniversitară şi cea universitară, inclusiv prin susţinerea unor evenimente de anvergură cum ar fi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava în anul 2014. Sub conducerea domniei sale, Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava a dezvoltat Lectoratul de limba română de la Cernăuţi, punct de reper pentru păstrarea identităţii lingvistice şi culturale a etnicilor români din Ucraina, de o deosebită importanţă în contextul politic actual. Rectorul Valentin Popa este, de asemenea preşedinte, al consorţiului universităţilor din Moldova – România – Ucraina. Susţinem astfel numirea domnului rector Valentin Popa în funcţia de ministru al educaţiei, competenţa academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală fiind argumentele care trebuie să stea la baza unei astfel de decizii”, au conchis semnatarii.

Documentul este semnat de: rectorul Universităţii „Transilvania” din Braşov, Ioan Vasile Abrudan; rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Nicolae Istudor; rectorul Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti, Smaranda Angheni; rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Ramona Lile; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei; rectorul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, Călin-Dinu Oros; rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Iulian Gabriel Bîrsan; rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Cosmin Alin Popescu; rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea; rectorul Universităţii „Danubius” din Galaţi, Corneliu-Andy Puşcă; rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Valer-Daniel Breaz; rectorul Universităţii din Petroşani, Sorin Mihai Radu; rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Ion Rogoveanu; rectorul Universităţii din Piteşti. Dumitru Chirleşan; rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Sorin Rugină; rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Dan Caşcaval; rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, Carol Schnakovszky; rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sorin Mihai Cîmpeanu; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Viorel Scripcariu; rectorul Universităţii Petrol – Gaze din Ploieşti, Pascu-Mihai Coloja; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Ioanel Sinescu; rectorul Universităţii „Politehnica” din Bucureşti, Mihnea Cosmin Costoiu; rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Ionuţ Spînu; rectorul Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad, Coralia-Adina Cotoraci; rectorul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, Vasile Ţopa; rectorul Universităţii „Petru Maior” din Târgu Mureş, Călin Enăchescu; rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, Radu Sorin Văcăreanu; rectorul Universităţii Româno-Americană din Bucureşti, Ovidiu Folcuţ; rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Vasile Vîntu.

Related posts

REZULTATE BAC 2016. Ministerul Educatiei a anuntat promovabilitatea la a doua sesiune de BAC

Lucy Ionesco

Dragos Patraru, dupa decizia CCR privind abuzul in serviciu: Productia de corupti merge mai departe

Lucy Ionesco

Planorul disparut n-a fost gasit nici dupa 5 zile

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult