UNJR: Raportul MCV este incomplet, nu spune nimic despre interferenta SRI in justitie

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 26, 2017 11:38

UNJR: Raportul MCV este incomplet, nu spune nimic despre interferenta SRI in justitie

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Girbovan, a declarat, la RFI, ca raportul MCV este incomplet, in conditiile in care nu se face referire la interferenta SRI in actul de justitie. In raport se vorbeste despre independenta justitiei, insa doar prin prisma atacurilor pe care politicienii le fac la adresa justitiei, sustine Dana Girbovan, care atrage atentia ca documentul Comisiei Europene trebuie sa reflecte toate problemele din sistemul judiciar.

Dana Girbovan a mai subliniat ca nu se impune ridicarea MCV-ului, insa raportul Comisiei Europene trebuie sa devina cu adevarat unul comprehensiv asupra justitiei, adaugand ca ordonantele privind gratierea si modificarea Codului Penal trebuie dezbatute in Parlament.

“Am asteptat cu interes acest raport. si in discutiile cu expertii MCV am subliniat acelasi lucru si anume ca raportul este incomplet, pentru ca omite o parte importanta din problemele din justitie si face o analiza mai degraba de suprafata, decat una de profunzime a sistemului judiciar (…). Spre exemplu, anul trecut a fost votat un memorandum in care a fost facuta o radiografie a problemelor din sistemul de justitie si solutiile propuse de judecatori la acestea. A fost un memorandum votat de peste 80% din instantele din Romania (…). Pentru mine a fost surprinzator sa vad ca acest memorandum nu este nici macar amintit in cuprinsul MCV-ului, cu atat mai mult cu cat memorandumul facea el referire la MCV”, a spus sefa UNJR.

“In raport se vorbeste de independenta justitiei, insa si aici este vazuta doar prin prisma atacurilor pe care politicienii le fac la adresa justitiei. Sigur ca este un element important, insa la fel de importanta si despre care s-a vorbit mult in spatiul public este problema reprezentata de interferenta SRI-ului in actul de justitie (…). Aceste probleme nelamurite reprezinta si ele amenintari la adresa independentei justitiei si ar fi meritat macar amintite intr-un raport care trebuie sa reflecte toate problemele din sistemul judiciar”, a adaugat Girbovan la RFI.

Asculta interviul audio pesite-ul RFI.

Iti recomandam si: Romania ar putea informa CE ca nu mai doreste sa coopereze in cadrul MCV

MCV pe Justitie: Gratierea ar atrage reevaluarea progreselor realizate de Romania. Atacurile presei si politicienilor impotriva justitiei reprezinta o amenintare

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.