USR refuza sa faca parte din Guvernul Orban: Vom intra la guvernare doar dupa alegerile parlamentare anticipate
Politica

USR refuza sa faca parte din Guvernul Orban: Vom intra la guvernare doar dupa alegerile parlamentare anticipate

USR refuza sa faca parte din Guvernul Orban, motivand ca orice formula de guvernare ar fi instabila in actualul context politic. Dan Barna a precizat ca USR PLUS va intra la guvernare doar dupa alegerile parlamentare anticipate si a prezentat o serie de conditii pentru votul de investitura din Parlament.

In primul rand este vorba de stabilirea unui calendar clar pentru alegerile anticipate.

”USR si Alianta USR PLUS au spus constant ca vom intra la guvernare doar dupa alegerile parlamentare anticipate sau la termen si pozitia ramane ferma: in actualul context politic orice formula guvernamentala ar fi instabila, incapabila sa faca reformele necesare si ar depinde de PSD – in oricare dintre formele sale parlamentare – care va deveni arbitrul oricarei strategii”, a spus Dan Barna potrivit unui comunicat de presa.

Acordarea votului de investitura unui cabinet de tranzitie, caruia ii va reveni sarcina sa organizeze alegerile, va fi acordata cu anumite conditii, care trebuie insa indeplinite inainte de votul pentru investitura.

Adoptarea legii privind alegerea primarilor in doua tururi – esentiala pentru legitimitatea alesilor locali si recuperarea democratiei la nivel local.

Adoptarea initiativei “Fara Penali in Functii Publice” pentru care au semnat peste un milion de romani.

Desfiintarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din inchisori peste 20.000 de infractori, dintre care multi au comis noi fapte de violenta.

Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru pozitia de comisar european ce revine Romaniei.

La cele patru conditii se adauga faptul ca orice membru al guvernului trebuie sa respecte criteriile de integritate USR.

”Toate conditiile de mai sus trebuie indeplinite inainte de votul de investitura – de altfel, ele pot fi indeplinite intr-o singura zi de munca la Parlament, pentru ca toate aceste proiecte sunt blocate acum in Legislativ”, se spune in comunicatul citat de Mediafax.

Cele 4 conditii ridicate de USR sunt insa aproape imposibil de indeplinit, deoarece ele nu vor reusi sa intruneasca o majoritate parlamentara. In plus, necesita timp si negocieri cu fiecare partid in parte, ceea ce prelungeste interimatul cabinetului Dancila.

Presedintele Iohannis va mai avea astazi o runda de discutii cu Ludovic Orban, Dan Barna si Kelemen Hunor, dupa care este asteptat sa anunte numele viitorului premier.

 

Articole asemănătoare

Centrul de Interceptari nu trebuie sa fie sub controlul societatii civile, sustine senatorul Nicolae Popa

Lucy Ionesco

Nicusor Constantinescu, presedinte CJ Constanta a fost audiat de DNA intr-un caz de abuz in serviciu

Lucy Ionesco

Sedinta la PSD, Liviu Dragnea discuta despre buget si despre tensiunile din partid

Ioana Badulescu