Vaccinarea ar putea deveni obligatorie, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii, inspirat din legislatia in vigoare din Franta Germania si Polonia. Legea vaccinarii se afla in lucru la Ministerul Sanatatii, insa parintii nu sunt de acord cu aceasta masura, deoarece vaccinurile pot crea probleme de sanatate pentru ca au in compozitie ser si aluminiu. Legea vaccinarii va reglementa situatia imunizarilor in Romania, ministrul Nicolae Banicioiu afirmand ca a luat aceasta decizie intrucat exista un risc crescut de reaparitie a unor boli foarte grave, unele chiar mortale, in contextul unei campanii foarte agresive antivaccinare, situatie care a dus la scaderea semnificativa a numarului celor care aleg sa isi vaccineze copiii. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95%, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola si rubeloa si prevenirea reaparitiei unor boli inlaturate, in prezent Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.
„Avem un draft al legii vaccinarii, lucram la acest document, care va reglementa situatia imunizarilor in Romania. Am luat aceasta decizie intrucat exista o campanie foarte agresiva antivaccinare, a scazut mult numarul doritorilor si a crescut opozitia parintilor. In acest context, exista riscul reaparitiei unor boli foarte grave, mortale chiar, dupa cum a sesizat si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Sa nu uitam ca poliomielita, o boala eradicata prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinarii”, a spus Nicolae Banicioiu.
Ce spun specialistii despre vaccinarea obligatorie
Prof. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat pentru DC News că s-ar impune vaccinarea în cazul unor boli grave, chiar fără acordul părinților. „Vorbim despre politicile de sănătate publică, despre boli care au un potențial mortal. Când rata de vaccinare scade sub 80% mai mulți ani la rând, apar epidemii. Nu ai cum să asiguri resursele necesare, dacă vin odată zeci sau sute de cazuri, de rujeolă, de exemplu. Boala se previne prin vaccinare. Dacă ai o populație receptivă de peste 20% și începe o epidemie, spitalele vor fi depășite de situație. Ce se întâmplă astăzi este o tragedie națională: am avut cazuri mortale, poate reapare poliomielita, cum s-a întâmplat în Albania, unde au fost cazuri la adulți”, a spus prof. Streinu Cercel.
Prof. Monica Pop crede că persoanele care refuză vaccinarea ar trebui să suporte costurile tratamentului, în caz că fac boala. „Cei care refuză să își asume riscurile. La fel pentru cei care nu vin la controlul periodic. Avem zeci de cazuri depășite, cu tumori care ar fi scăpat fără operație și ajung în momentul în care nu se mai poate face mare lucru. Cheltuielile statului cresc enorm, dar mai grav este că oamenii pierd șansa de vindecare. O formă de disciplină trebuie introdusă. În Franța sunt aplicate sancțiuni, dacă se refuză vaccinarea pentru bolile grave (polio sau difterie, nu mai spun tetanos). Sunt chemați părinții în instanță, pentru că riscă viața copiilor”, a spus prof. Monica Pop.
Vaccinarea obligatorie nu se mai practica in Occident
Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, specialist în etică medicală, a declarat tot pentru DC News că vaccinarea obligatorie nu se mai practică în occident. „Statele moderne au eliminat din legislație obligativitatea vaccinării. Există vaccinuri recomandate în cadrul programelor naționale, dar respectarea drepturilor omului presupune liberul arbitru. Așa că statele care au constatat că a scăzut mult rata de vaccinare, au introdus alte măsuri. În SUA, de exemplu, școlile refuză înscrierea copiilor nevacinați. În alte state se propune suspendarea indemnizațiilor de creștere a copilului, pentru familiile care refuză. Este o abordare utilitaristă: dacă statul face eforturi și susține familia, reciproc ar trebui ca părinții să susțină politicile de sănătate publică”, a spus prof. Astărăstoae.
Acoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de 95 la suta, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B, in principal din cauza refuzului vaccinarii.
Seful Biroului OMS in Romania, Victor Olszavsky, arata, in martie, ca, in urma cu zece ani, acoperirea vaccinala in Romania era de peste 95 la suta, insa in prezent in unele judete este si sub 68 la suta pentru unele vaccinuri.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95 la suta, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola si rubeloa si prevenirea reaparitiei unor boli inlaturate.
Cu toate acestea, Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.