5.8 C
România
22 februarie 2024
Social

Val de cereri de pensionare in invatamant. Profesorii se tem de conditiile de pensionare din 2021 si de diferentele majore din cuantumul pensiei

Sistemul de invatamant din Romania inregistreaza un val de cereri de pensionare. Profesorii se tem de conditiile de pensionare din 2021, care nu sunt foarte clare deocamdata, conditii care ar putea aduce diferente majore in cuantumul pensiei pentru aceeasi perioada lucrata, transmite Adevarul pe pagina online. 

Spre exemplu, un profesor care s-a pensionat in 2020 primeste o pensie cu 17,5% mai mare, lunar, fata de colegul pensionat anul trecut. Sindicalistii din Educatie sustin ca indicele ar urma sa scada in 2021, desi conditiile de pensionare pentru anul viitor inca nu se cunosc.

Potrivit sursei citate, aproximativ 4.000 dascali din toata tara si-au cerut pensionarea doar de la 1 septembrie, cam cat corpul profesoral dintr-un judet de marime medie. Cei mai multi dascali care isi cer pensionarea sunt invatatori, iar motivul care i-a facut sa nu mai astepte pana la finele anului scolar este incertitudinea privind conditiile de pensionare de anul viitor.

Sindicatele le-au pus la dispozitie mai multe materiale pe care sa le consulte, concluzia fiind aceea ca pensionarea in 2020 este mult mai avantajoasa decat in 2019, iar conditiile din acest an este greu sa se repete.

Ultimele noutati de la Ministerul Educatiei sunt aici

Astfel, diferentele in ceea ce priveste cuantumul pensiei obtinute de dascali care au aceeasi perioada lucrata, in aceleasi conditii, sunt majore in functie de momentul inaintarii dosarului de pensionare. Un profesor care s-a pensionat in 2020 incaseaza cu aproximativ 17,5% mai mult, lunar, fata de colegul pensionat anul trecut.

Si pentru ca legislatia le permite, profesorii pot inclusiv reveni asupra hotararii de a-si inainta dosarul de pensie, in termen de 30 zile de la primirea deciziei de pensionare. Unii, cel mai probabil, chiar au luat in calcul si acest aspect, urmand sa vada ce se va intampla de la 1 ianuarie cu indicele de corectie, cel care i-a facut in acest an pe atat de multi fericiti.

Totul a pornit de la indicele de corectie, stabilit anual, din 2013, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Acest indice de corectie se aplica punctajului obtinut pe baza perioadei lucrate, a contributiilor etc, mai noteaza Adevarul.

Indicele, care are o formula de calcul destul de complexa, in care se folosesc salariul mediu brut la nivel de economie (care se ia in calcul cu doi ani in urma) si valoarea in plata a punctului de pensie, a crescut anual, astfel ca de la 1,07 in 2014 a ajuns in acest an la 1,4. Cea mai mare crestere s-a produs insa intre 2019 si 2020, astfel ca, daca la 31 decembrie 2019 era de 1,2, la 1 ianuarie sarise la 1,41. La aceasta valoare nesperata s-a ajuns ca urmare a cresterii salariului mediu brut pe economie, artificial, cu doi ani in urma, odata cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Cert este ca cine s-a pensionat in acest an „a dat lovitura“.

Citeste si: Secretar de stat in Ministerul Educatiei, despre cum se incheie mediile in acest an scolar
Noutatile din programa de examen pentru Evaluarea Nationala 2021, prezentate de Ministerul Educatiei in cadrul unor intalniri online

Pe de alta parte, desi sindicatele din invatamant au cerut autoritatilor lamuriri cu privire la conditiile de pensionare in 2021, nu s-a transmis un raspuns oficial. Din calculele celor care urmaresc strict legislatia si procedura in vigoare, acest indice ar urma sa scada anul viitor la 1,1. Desi pare imposibil – dat fiind faptul ca, de la implementarea calcului pensiei pe baza acestui indice de corectie, a intervenit la un moment dat un amendament in lege care interzice scaderea valorii acestuia – pentru a nu risca, dascalii care au indeplinit conditiile de pensionare si-au depus dosarele.

Teoretic, profesorii care vor sa se pensioneze in afara perioadei standard (profesorii depun dosarele de pensie, traditional, in ultima zi lucratoare din august) cer un aviz de la angajator. Practic, daca nu obtin acest aviz, pot inclusiv demisiona, explica inspectorul scolar cum s-ar putea ajunge la complicatii inutile.

„Avem un coleg de-al nostru care a iesit cu 4.600 lei, ceea ce e foarte bine, si de aici a inceput avalansa. E ca la munte, cade o pietricica si o ia zapada la vale. Cresterea a fost tot anul, numai ca la anu’, aceeasi persoana, daca ar fi iesit, ar fi luat cred cu 30% mai putin. E o aberatie, o prostie“, spune un profesor din sistem.

„Cu ce este vinovat unul ca a iesit la pensie pe 31 decembrie 2019 fata de unul care si-a depus dosarul in prima zi din 2020, si diferenta este de 20 si ceva de procente?!“, remarca si liderul Ionel Barbu, secretar general al Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret“, care reclama gradul mare de incertitudine cu privire la cum vor evolua lucrurile in 2021.

 

 

 

Related posts

Dezbatere cu Liiceanu, Patapievici si Plesu la Festivalul Dilema Veche de la Alba Iulia

Lucy Ionesco

Greva in Sanatate – Federatia Sanitas a anuntat ca a strans semnaturile necesare pentru a fi declansata legal greva generala in sistemul de sanatate

Ioana Badulescu

Medic cardiolog: Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul spaga, rezidentii sunt la fel de umiliti, luptele pentru ierarhii se mentin

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult