Val de scumpiri in Romania in prag de iarna. Sunt asteptate cresteri de preturi in comert, industrie si servicii

Delia Ion
By Delia Ion septembrie 28, 2017 16:36

Val de scumpiri in Romania in prag de iarna. Sunt asteptate cresteri de preturi in comert, industrie si servicii

Se asteapta scumpiri in Romania in prag de iarna, primele afectate fiind activitatile de comert, industrie si servicii. Vor fi cresteri de preturi  inclusiv la rate si facturi, dar romanii au inceput deja sa scoata mai multi bani din buzunar.

Potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), directorii firmelor din Romania se asteapta la o crestere a activitatii in industrie, comertul cu amanuntul si servicii in perioada septembrie-noiembrie si la o crestere a preturilor in aproape toate domeniile.

Cele mai mari cresteri de preturi sunt asteptate in comert, cu un sold conjunctural +25%, si in constructii (+11%).

Ce indica datele publicate de INS

În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de tipărire şi reproducere pe suporturi a înregistrărilor se estimează tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +40%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de scădere (sold conjunctural -27%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creşterea moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Managerii estimează, de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%), potrivit estimărilor din luna septembrie 2017. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va creşte (sold conjunctural +23%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creşterea numărului de salariaţi (sold conjunctural +17%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

Conform estimărilor din luna septembrie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va creşte moderat în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%), conform opiniei managerilor.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic, precizează INS.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.