Ministrul de Interne: Batranii vor putea iesi din casa la orice ora pentru probleme de natura medicala
Breaking News Social

Varsta de pensionare ar putea creste. Ministrul Muncii: In toata Europa varsta de pensionare este prelungita. Voi analiza inainte sa anunt o noua lege a pensiilor

Varsta de pensionare ar putea creste in Romania. Ministrul Muncii si Protectiei Sociale. Violeta Alexandru, a facut public planul Execcutivului pentru 2020 si a vorbit despre posibilitatea cresterii varstei de pensionare, precum si despre cresterile de pensii care sunt prevazute in noua lege.

„Sa stiti ca in toata Europa varsta de pensionare este prelungita, este adevarat ca speranta de viata si tipul de activitati si in general ecosistemul in care noi lucram in Romania este usor diferit fata de alte tari, dar in general in Europa tendinta este de crestere a perioadei de activitate. Cu toate acestea, o reglementare clara privind prelungirea perioadei de activitate nu mi-a fost ceruta, nu mi s-a indicat. Sunt atenta la acest lucru. Pana nu termin aceasta evaluare de care va spun, ca sa-mi dau seama care sunt tendintele in acest moment la categoria de varsta persoane care intra in pensie, care au intrat de curand in pensie, sa-mi dau seama care sunt problemele in acest moment, n-as vrea sa ma grabesc sa avansez cifre legate de schimbari in lege legate de varsta de pensionare. Dorinta mea este sa facem curatenie si ordine in sistemul pe care il avem in acest moment, si sa stiti ca este de 100 de ori mai dificil decat sa te grabesti si sa dai o noua lege a pensiilor ca sa bifezi ca ai prevazut in lege tot felul de articole care sa placa populatiei. Mai greu este sa aplici legile, sa te asiguri ca ele se aplica la fel in toate judetele tarii, mai greu este determini sistemul sa lucreze pentru pensionari, sa-i inteleaga nevoile, sa se aplece cu celeritate si sa rezolve cazurile in lucru. Eu am ales abordarea mai grea, anume sa incercam sa ne facem treaba in actualul cadru legal, dar daca voi desprinde concluzii care sa ma duca in directia completarii, clarificarii din actuala lege, voi inainta echipei guvernamentale aceste propuneri, dar n-as vrea sa anticipez. Prefer sa vad care este tipologia problemelor generate de aceasta lege, sa vad unde am gresit sistemul, unde am lasat ca lucrurile sa treneze, cand puteau fi rezolvate la timp, unde anume trebuie intervenit si in ce masura este nevoie de legislatie secundara inainte sa bulversez intreg sistemul si sa anunt o noua lege a pensiilor, ingropand practic problemele nerezolvate ale actualei legi”, a mai spus ministrul.

Sistemul de pensii se afla intr-un pericol iminent in conditiile scaderii simtitoare a numarului persoanelor active, astfel ca populatia trebuie incurajata sa economiseasca bani pentru pensie prin sistemul de pensii administrat privat, care confera mai multa siguranta contribuabililor datorita trasabilitatii banilor si transparentei, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ministrul a caracterizat Pilonul 2 drept un sistem de pensii corect, care da masura corectitudinii in raport cu contributiile realizate de oameni in vederea perioadei de retragere din activitatea profesionala. Totodata, Violeta Alexandru a atras atentia ca in toata Europa exista tendinta prelungirii varstei de pensionare, insa nu a indicat ca actualul Guvern ar intentiona sa ia masuri in acest sens in mandatul curent.

Ministrul Muncii si-a exprimat, totodata, ingrijorarea fata de impactul bugetar al legislatiei privind cresterea cu 40% a pensiilor incepand din septembrie 2020, dar a subliniat ca va aplica legea in vigoare cat timp detine mandatul de ministru.

In opinia Violetei Alexandru, statul a esuat in activitatea de conectare a cererii de forta de munca cu oferta, ea subliniind ca nu exista o problema grava a lipsei de forta de munca.

„Eu sunt un om responsabil si imi mentin afirmatia facuta la momentul audierii mele in comisiile parlamentare reunite si va spun ca nu am alt raspuns in afara celui pe care l-am dat deja, si anume ca sunt datoare sa respect legea. Pentru mine nu este o optiune, aceasta este legea in acest moment, o voi aplica, o vom aplica. Sigur ca, uitandu-te cu cata usurinta Partidul Social Democrat a dispus in lege cresterea pensiilor cu 40%, te uiti cu putina ingrijorare la modul in care au evaluat impactul unei asemenea cresteri. Sa stiti ca si mie mi-ar placea sa creasca pensiile cu 50%, cu 60%, oamenii merita sa primeasca mai mult, de aceea in mandatul meu am inceput in mod deliberat cu activitate sustinuta, care sa arate pensionarilor faptul ca acest Guvern si eu personal ii respect. Ii respecta Guvernul, ii respect cu adevarat, nu este intamplator faptul ca m-am aplecat asupra subiectului recalcularii pensiilor, nu este intamplator faptul ca sunt atenta ca oamenii care-si depun actele in vederea pensionarii sa isi primeasca pensia la termenul prevazut de lege. Sunt oameni care au muncit o viata si pentru care acest stat trebuie sa faca dreptate si trebuie sa ii trateze cu responsabilitate. Cu toate acestea, in aceeasi linie de responsabilitate o spun: in momentul in care prevezi in lege cresteri trebuie sa fii constient de impactul pe care aceste cresteri il vor avea si sigur ca exista ingrijorari justificate vizavi de impactul in buget, dar nu exista in ceea ce ma priveste nicio intentie si nicio strategie alta decat sa respect legea si, prin urmare, atata vreme cat sunt in aceasta functie sa stiti ca o voi aplica asa cum este ea in vigoare. Sunt prevazuti bani in buget pentru aceasta crestere”, a spus ministrul.

Violeta Alexandru a vorbit si despre pericolul ca Pilonul 1 de pensii sa intre in colaps. „Nu as vrea sa anticipez, ar fi o lipsa de responsabilitate din partea mea sa ingrijorez populatia cu un scenariu asupra caruia nu am in acest moment nici control si nici elemente ca sa duc discutia in aceasta privinta. Va pot spune doar ca in cadrul echipei guvernamentale la momentul pregatirii proiectului de Buget pentru 2020, atat al Bugetului de Stat cat si al Bugetului de Asigurari Sociale, am prevazut fondurile necesare pentru acoperirea sumelor necesare cresterii pensiilor si ma tin de acest lucru. In calitate de ministru al Muncii sunt responsabila de aplicarea legii asa cum este ea in vigoare”, a mai spus ministrul care nu se gandeste la o noua lege a pensiilor.

„Nu, nu am in lucru o lege a pensiilor. Ceea ce premierul a spus, ca urmare a informatiilor pe care le comunic in legatura cu ceea ce centralizez aici la Ministerul Muncii, este ca se intampla in acest moment o evaluare serioasa a tipurilor de probleme pe care actuala Lege a Pensiilor le-a generat. Nu s-a luat o decizie legata de elaborarea unui nou proiect al Legii Pensiilor, nu vreau sa ard etape si sa concluzionez cand nu am terminat evaluarea de care am nevoie, am foarte multe mesaje de la pensionari, am informatii pe care mi le-am structurat de la casele locale de pensii, in acest moment ceea ce fac este o diagnoza a categoriilor de probleme pe care le-a generat Legea Pensiilor si constat o serie de disfunctionalitati cu care voi incepe, in perioada urmatoare, de la inceputul anului 2020, si anume: constat o practica neunitara la nivelul caselor locale de pensii si voi cere Casei Nationale de Pensii Publice sa se implice in generarea unei practici unitare in procesarea dosarelor si in interpretarea situatiilor punctuale pe care le intampina, am nevoie sa reglez situatiile generate de platformele electronice care gestioneaza informatiile privind calcularea pensiilor, am foarte multe aspecte de rezolvat in plan managerial, in plan administrativ, pana sa decelez problemele care pleaca din nevoia de modificare a legii. N-o sa ma feresc sa propun anumite corectii in cadrul legal actual, dar cred ca avem in primul rand o problema in sistem de a gestiona situatiile incadrabile in calcularea pensiilor inainte sa vorbim de o noua lege a pensiilor”, crede Vileta Alexandru.

Creste varsta de pensionare

Stiri pe aceeasi tema

Alexandru Rafila: Romania va depasi, cel mai probabil luni, pragul de 2.000 de cazuri de coronavirus

Cristiana Petrariu Bota

Romania se confrunta cu o criza a sangelui. Ministrul Sanatatii face apel la populatie sa vina sa doneze sange

Ioana Badulescu

Procurorul general Augustin Lazar, dupa comunicatul Departamentului de Stat al SUA: Nu e nicio urgenta cu Legile Justitiei. Un aviz al Comisiei de la Venetia este obligatoriu

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult