Varsta de pensionare scade pentru femei in Italia, modificarile se aplica din septembrie 2021

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 9, 2020 21:37

Varsta de pensionare scade pentru femei in Italia, modificarile se aplica din septembrie 2021

Modificari la varsta de pensionare pentru femeile care muncesc in Italia. Astfel, varsta de pensionare scade pentru femei, iar modificarile vor fi introduse incepand din 1 septembrie 2021.

Potrivit reglementarilor, stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, insa stagiul minim si obligatoriu pentru a accesa o forma de pensionare va trebui sa fie realizat prin contributie efectiva.

Schimbarile din legislatie nemultumesc mai multe confederatii italiene, care sustin ca decizia guvernului de reforma a pensiilor condamna automat oamenii la o perspectiva de a iesi la pensie dupa 70 de ani, in special in cazul femeilor. Sectoare intregi vor fi afectate, in special serviciile, constructiile sau agricultura, sustin acestea.

Care este varsta de pensionare in Europa

Media de pensionare la nivel european este de 65 de ani, arata datele Centrului Finlandez pentru Pensii, insa tendinta generala este de crestere a varstei de pensionare. Mai mult, unele state, printre care Grecia, Italia sau Portugalia, coreleaza varsta de pensionare cu speranta de viata.

Conditiile de pensionare pentru femei in Italia sunt urmatoarele:

1. Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, insa acesta nu contine stagiile asimilate (Ex: perioada studiilor superioare), urmare stagiul minim si obligatoriu pentru a accesa o forma de pensionare va trebui sa fie realizat prin contributie efectiva.

2. Femeile care au nascut si crescut 3 sau mai multi copii, pana cel putin la varsta de 16 ani, vor avea o reducere a varstei standard de pensionare cu doi ani pentru primii trei copii ( 6 ani) la care se adauga cate 1 an pentru ceilalti copii, desigur conditia de varsta (16 ani) trebuie indeplinita si ca mama sa aiba minim 15 ani de stagiu contributiv la data solicitarii pensiei. Aceasta reducere de varsta nu se cumuleaza alte reduceri prevazute in lege (grupe superioare sau pensionare anticipata).

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.