Varsta standard de pensionare s-a redus pentru o categorie de salariati

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iunie 3, 2015 22:25

Varsta standard de pensionare s-a redus pentru o categorie de salariati

MODIFICARI LEGEA PENSIILOR: Vârsta standard de pensionare s-a redus pentru o categorie de salariati, mai exact pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă pentru o perioadă mai mică de 6 ani. O propunere legislativa in acest sens a fost adoptata, miercuri, de Camera Deputatilor, astfel ca se va recunoaşte grupa I şi pentru persoanele care au lucrat cel puţin doi ani în condiţii speciale.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptat cu voturi 314 ‘pentru’ şi un vot ‘împotrivă’.

Camera Deputaţilor a decis, astfel, ca şi persoanele care au lucrat în grupa I de muncă cu o vechime mai mică de 6 ani să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare.

Vezi si: Legea pensiilor: Varsta de pensionare, vechime in munca si conditii de pensionare

Potrivit documentului adoptat de Camera Deputatilor, se recunoaşte grupa I şi pentru persoanele care au lucrat cel puţin doi ani în condiţii speciale, nu doar pentru cele care au efectuat un stagiu minim de şase ani, aşa cum prevede legislaţia actuală.

Camera Deputaţilor este for legislativ decizional. Perioadele de vechime în muncă realizate până la 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă în condiţii speciale şi în alte condiţii de muncă, mai mici de 2 ani, se vor constitui în stagii de cotizare în condiţii deosebite în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

Reprezentanţii grupurilor parlamentare au susţinut acest proiect de lege, arătând că reglementează situaţia celor care au lucrat în industria grea, siderurgică şi că se repară o nedreptate.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a declarat, la dezbateri, că proiectul ‘aduce dreptatea’ pentru unele dintre categoriile cele mai defavorizate de cetăţeni.

“Pensionarii încadraţi în grupa I şi a II-a de muncă grea au avut parte în regimul trecut de cele mai mari nedreptăţi. Prin Legea 380 noi am făcut un prim pas în îndreptarea acestor lucruri şi persoanele care au lucrat în grupa I de muncă cu o vechime de peste şase ani au putut să se bucure de drepturile lor”, a spus Neacşu.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.